Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Čudan pisac, čudan urednik

Large schopenhauer
Četvrtak
27.06.2013.

Premda se radi o filozofiji, ovaj razgovor između urednika i pisca može se veoma lako zamisliti i u svijetu književnosti. Naime, mlad i ambiciozan, ali socijalno neprilagođen autor Arthur Schopenhauer poslao je jednom uredniku rukopis svoje knjige Svijet kao volja i predodžba. Urednik je odbio knjigu zbog neuvjerljive argumentacije i na kraju pisma, 'u manje formalnom tonu', dodao nekoliko savjeta mladom kolegi: 

"U životu postoje i druge stvari osim filozofije. Ali ironično, uživajući u drugim čarima života, čovjek naposljetku postaje bolji filozof. Čuo sam da živite u hotelskim sobama te da uvijek večerate sami po restoranima. Mogu li vam predložiti da malo izađete tu i tamo te da možda pronađete neko svoje mjesto? Zabavite se u društvu svojih kolega; uživajte u glazbi kao društvenom iskustvu! Možda ćete otkriti da život ipak nije tako loš: da ustrajna Volja može biti smirena. I pokušajte upoznati neke žene (ali molim vas, ne one koje naplaćuju; odlazak tom stazom mogao bi vas odvesti u bolnicu). Tko zna, možda se pokaže da nisu toliko loše kako mislite."
Na svoju i našu (ne)sreću, Schopenhauer nije poslušao nijedan urednički savjet. Knjiga Svijet kao volja i predodžba postala je njegovo najpoznatije djelo i filozofski klasik. Schopenhauer je i dalje ostao jednako nedruželjubiv. Jedini stalni prijatelji bili su mu psi Atman i Butz s kojima je živio skoro 30 godina. U mladosti je imao ljubavnu vezu s opernom pjevačicom Caroline Richter, ali prekinuo je zaruke s njom napisavši: "Ženidba znači da čovjek ima dvostruko manje prava, a dvostruko više obaveza." Ni kao filozof nije bio naročito popularan - mladi studenti daleko su više voljeli njegovog omraženog kolegu Hegela.
Ipak, brojni kasniji filozofi i pisci otkrili su Schopenhauera i pronašli inspiraciju u njegovoj filozofiji (među njima su Friedrich Nietzsche, Ludwig Wittgenstein, Albert Einstein, Sigmund Freud, Jorge Luis Borges i brojni drugi). 
izvor: Philosophers Rejected i The Famous People
foto: Du-Sa-Ni-Ma

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu