Page arrow

Čime pisci pišu?

Large nalivpero
Ponedjeljak
19.08.2013.
Pisci imaju najrazličitije rituale pisanja u koje spada i odabir pisaljke kojom će zabilježiti svoj rad. Kao što se može očekivati, pisci nemaju tendenciju odabrati sredstvo koje je 'najekonomičnije', nego pisaljku uz koje se vežu emocije, praznovjerje ili navika. 
Velik broj pisaca, među kojima su Neil Gaiman, Stephen King, Mark Twain, Dylan Thomas i Simone de Beauvoir, preferira nalivpero. King u ovoj desetominutnoj snimci objašnjava zašto koristi baš nalivpero, a Gaiman svoj odabir objašnjava ovako: "Uživam u sporijem pisanju i sviđa mi se što moram promisliti o svakoj rečenici. Otkrio sam i da volim to što zbog pisanja rukom moram napisati i drugu verziju, dok bih na kompjuteru samo malo uredio tekst i izbrisao manje dijelove. Također uživam u osjećaju tokom rituala stavljanja tinte u pero."
I drugi pisci imaju svoje male iracionalne sklonosti prema određenim pisaljkama. John Steinbeck je potrošio 300 običnih olovaka da bi napisao Istočno od Edena. Jane Austen je pisala guščjim perom umočenim u posebno spravljenu tintu. Truman Capote bi napisao prvu verziju teksta olovkom, a drugu verziju bi natipkao na mašini dok je ležao u krevetu. J.K. Rowling je skicirala svijet Harryja Pottera kemijskom olovkom na A3 papiru
Ove i brojne druge neobične rituale pisanja možete pronaći u tekstu Alison Nastasi.
izvor: Flavorwire
foto: Kartikay Sahay

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu