Page arrow

Cenzura Anne Frank?

Large anne frank
Četvrtak
09.05.2013.

Anonimna majka iz Northvillea u Michiganu pokrenula je veliku akciju protiv Dnevnika Anne Frank koji spada u lektiru za učenike 7. razreda osnovne škole. Naime, zasmetao joj je jedan dio u kojem mlada Anne otkriva svoje tijelo i opisuje svoj spolni organ. "Opis je prilično vizualan i prilično pornografski za dječake i djevojčice iz sedmog razreda", rekla je majka. Osim javnog istupa, pokrenula je i formalni postupak kojim traži da sporan dio Dnevnika bude cenzuriran.

Ipak, javile su se inicijative koje se ne slažu s ovim zahtjevom. Izdavač Dnevnika Bantam Books, nacionalno vijeće profesora engleskog jezika i književnosti, PEN America, projekt Kids'Right to Read i druge udruge zajedničkim su se priopćenjem usprotivili cenzuri Dnevnika. "Sporni odlomak govori o iskustvu koje se naročito tiče mnogih učenika, a to su fizičke promjene vezane uz pubertet. Književnost pomaže učenicima da se pripreme za budućnost tako što istražuju pitanja s kojima će se susresti u životu. Dobro obrazovanje ovisi o zaštiti prava na čitanje, propitivanje i razmišljanje svojom glavom", navodi priopćenje.

izvor: The Guardian
foto: URBAN ARTefakte

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu