Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Booksa slavi 10 godina!

Large naslovnica horizontalna
Srijeda
26.11.2014.

Booksa, mala nezavisna knjižara s profiliranom ponudom lijepe književnosti koja je počela s radom prije deset godina, pretvorila se u prepoznatljiv klupski prostor s bogatim programom i čvrstom pozicijom na kulturnoj sceni Zagreba.

Booksin program s godinama je rastao i izlazio iz okvira književnosti - promocije i razgovori s piscima, urednicima i kritičarima dopunjeni su glazbom, kreativnim radionicama, zabavnim i prezentacijskim programima. Tokom dana klub se počeo koristiti kao mjesto druženja, sastanaka, učenja, čitanja, pisanja... Vrata Bookse danas su otvorena šest dana u tjednu svim posjetiteljima i zainteresiranim pojedincima koji imaju što za podijeliti s javnošću.

Preko 12 000 članova kluba potvrda su otvorenosti, uključivosti i tolerancije koju klub zagovara i potiče i ujedno su najveća vrijednost cijele naše priče.

Kako dosad nismo prikladno obilježili niti jednu obljetnicu, okruglu ili manje okruglu, ovu desetu odlučili smo proslaviti velikim tulumom i raznim događanjima tokom prosinca kako bismo se prisjetili nekih legendarnih programa kojih više nema (Pub kviz) kao i onih koji još traju i sve su bolji (Škrabica, Književni budoar, Radionice kreativnog pisanja...).

Obljetničkim tulumom označit ćemo početak crowdfunding kampanje kojom ćemo pozvati sve članove, simpatizere, kolege i prijatelje da nam pomognu u prikupljanju sredstava za nužne popravke u klubu – novo ozvučenje za koncerte, ugradnju klima uređaja i zamjenu starog Booksinog znaka novim i modernijim.

Slavljenički mjesec prošarat ćemo raznolikim programom za sve generacije.

Medijski pokrivaju:

Arteist, Kulturpunkt, H-Alter, Lupiga, Muf , Muzika.hr, Voxfeminae, Najbolje knjige, Palunko, Pogledaj.to, Radio 808, Superknjizara Online Bookshop, SeeCult, Ziher.hr, Zurnal.ba

Sponzori:

Laško, Vinarija Šafran, Vino Župa, Agropošta, Catering Placa, Catering Slatki mlin, Podravka, Bad Brewery, Rakijarnica, Harissa začini


PROGRAM

Petak, 5.12. od 18:00
TULUM ZA SVE


Uz Zle bubnjare ispred Bookse i DJ Itch (CFSN) u Booksi pridružite se velikoj i službenoj proslavi 10. rođendana 'književnog kombinata' Booksa. Na dan tuluma, Booksa lansira i svoju prvu online crowdfunding kampanju na Indiegogu, a svima koji dođu na tulum bit će omogućeno sudjelovati u off-lineu, kupnjom neke od naših slavljeničkih memorabilija (s logom i bez loga) – bedževa, naljepnica, torbi, piva, kuhanog vina...

Utorak, 9.12. u 18:30
ČITANJE POLAZNIKA RADIONICE KREATIVNOG PISANJA I KARNEVAL ŽIVOTINJA


Booksina Radionica kreativnog pisanja Zorana Ferića ne samo što je popularno mjesto za druženje, već i vrlo konkretna odskočna daska u profesionalni svijet književnosti. Kroz dosadašnjih 10 radionica prošlo je više od 100 polaznika, a mnogi od njih kasnije su objavili svoju prvu knjigu. Neki od tih danas pravih pisaca, a nekad naših radioničara pročitat će nam što skrivaju u ladicama i prisjetiti se dana kad su bili đaci. Svoje priče čitate će Andrija Škare (kojem u izdanju CeKaPea uskoro izlazi zbirka Život svijeta koji će doći), Vladimira Becić (naša poznata teen i fantasy autorica), Dario Rukavina (kojemu bi također, ako se sve zvijezde dobro poslože, trebala izaći nova zbirka) i Ksenija Kušec (koja se trenutno odmara od pohvala kritičara za zbirku Reci mi sve).

No prije proze, malo poezije. Poštovani puče! Pozivamo vas na izvođenje Saint-Saënsove glazbene fantazije Karneval životinja! Glazbu će izvesti ansambl Glazbene staze u smanjenom sastavu kao trio, a sa naratorom Božidarom Peričićem čine kvartet koji će nas voditi kroz ovu fantastičnu glazbenu bajku. Izvedba je začinjena naratorovim stihovima koji su nastali ni manje ni više nego u Booksi na Radionici kreativnog pisanja poezije Dorte Jagić. Kakve god bile vremenske prilike ili neprilike dođite u Booksu i, kako kaže narator, zatvorite oči, otvorite duše i ugasite cigarete oni koji puše!!!

Četvrtak, 11.12. u 20:00
PUNA ŠKRABICA


Glazbeni program Škrabica podrazumijeva malo premalu pozornicu Bookse i malčice loše ozvučenje, ali zato jako dobre glazbenike koji imaju o čemu pjevati a znaju i kako se to radi. Što se ozvučenja tiče, to će se uskoro promijeniti! Program su pokrenuli Nina Romić, Ante Perković i Luka Belani, a danas ga jednako uspješno vodi Adam Semijalac. Kroz njihove su ruke prošli mnogi bendovi, a kako sviraju sami voditelji ovog već legendarnog programa prisjetite se na slavljeničkom koncertu.

Četvrtak, 18.12. u 19:00
KNJIŽEVNI BUDOAR: Marko Šelić Marčelo i David Albahari


U obljetničkom Budoaru nastupit će Marčelo, srpski pisac, reper, kolumnist, urednik i promotor književnosti među mladima. Povod za ponovni ovogodišnji dolazak u Booksu njegov je upravo objavljen 'knjigoalbum' pod nazivom Napet šou. Radi se o Marčelovom petom studijskom albumu i četvrtoj ukoričenoj knjizi. Osim što su dio istog paketa, album i knjiga sadržajno su i konceptualno povezani - knjiga sadrži tekstove pjesama s albuma, Marčelove eseje o temama kojih se dotiče u pjesmama te tekstove njegovih suradnika i prijatelja, među kojima su i pisci David Albahari, Mihajlo Pantić i Pavle Zelić, kolumnist Dragoljub Draža Petrović, redatelj Kokan Mladenović, glazbeni kritičar Petar Janjatović te mnogi drugi autori s kojima Marčelo surađuje. Razgovoru s umjetnikom u Booksi pridružit će se i jedan od autora tekstova u njegovoj knjizi, u Booksi uvijek rado viđeni David Albahari.

U Književnom budoaru, najdugovječnijem Booksinom programu, u ovih je 10 godina nastupilo preko stotinu domaćih i stranih književnika, urednika, kritičara, filmaša, likovnjaka i konceptualaca, stripaša i drugih osoba vještih s riječima. Područja dosadašnjeg interesa Književnog budoara bila su suvremena regionalna produkcija (Od korica do korica Miljenke Buljević), znanstveno-fantastična književnost (SF u Booksi Aleksandra Žiljka), suvremeni stip (Strip-tease Matka Vladanovića), publicistika (Oko književnosti Marka Pogačara), filmske adaptacije književnih djela (Književnost na platnu Srđana Laterze i Mime Simić), popularna znanost (Antitvarijat Vanje Švajcera), vrijedni i nekomercijalni naslovi (Tajni život knjiga Dušanke Profeta), u svom vremenu neshvaćena i prezrena umjetnička djela (Humanizam i dekadansa Irene Lukšić), te literatura u 'neliterarnim' umjetnostima (Književnost, između Dunje Kučinac).

Petak, 19.12. u 19 sati
PUB KVIZ: 'Lova do krova!'


Legendarni Pub kviz petkom vraća se, pa makar i na samo jednu večer. Pet rubrika s pitanjima – trivija, opća kultura, književnost, glazba i film, i pet igrača po ekipi dobitni su sastojci koji su nakon Bookse zapalili cijeli Zagreb a potom i Hrvatsku. Pitanja za ovaj povratnički kviz potpisuju Minimaxovci, zamalo pobjednici Booksine Lige prvaka, u čijem sastavu igra Kvizni Tonči Raić, a kviz, baš kao i nekad, vodi legendarna voditeljica Ana Stunić. Kvizni fond od participacija ulazi u crowdfunding kampanju, dakle, igra se za slavu!

Utorak 23.12. u 17 sati
PREDBOŽIĆNA AKCIJA

Futura daj šapu, udruga koja se brine za napuštene gradske životinje i Booksa u akciji davanja šape i rješavanja božićnih muka.


Hvala svima na desetogodišnjoj podršci i sudjelovanju!!!

***

Dizajn vizuala: Zoran Đukić i Jan Pavlović

Možda će vas zanimati
Video
Homepage devdeeste 11.06.2021.

Razgovor o zborniku 'Devedesete'

Na Booksi u parku održan je razgovor o znanstvenom doprinosu, primjeni i generacijskoj perspektivi zbornika 'Devedesete. Kratki rezovi'.

Video
Homepage 186845999 3923416274438507 7021523380776588581 n 31.05.2021.

Pjesnikinja petkom: Poezija ne trpi prenemaganje

Na tribini 'Pjesnikinja petkom: Poezija ne trpi prenemaganje' u parku ispred Bookse gostovale su Olja Savičević Ivančević i Ivana Bodrožić. Kako je protekao razgovor - otkrijte u videu!

Preporuke
Homepage pexels photo 556667 22.05.2019.

Samo je jedan Ljubavnik

 'Ljubavnik' Marguerite Duras vrhunski je poetski roman koji, pri svakom novom čitanju, propušta čitatelja u neki dotad neslućeni sloj.

Piše: Ursula Burger

Preporuke
Homepage black and white contrast dark 633488 03.04.2019.

Sve što nosi život

Rijetko kad književna djela naiđu na jednoglasno oduševljenje čitatelja, kao što je slučaj s knjigom "Me’med, crvena bandana i pahuljica".

Piše: Ursula Burger

Preporuke
Homepage cloud atlas 09.10.2018.

Sve (ni)je povezano

Booksinom čitateljskom klubu svidjeli su se ambiciozna tema i nepretenciozan stil romana 'Atlas oblaka' Davida Mitchella.

Piše: Ivana Dražić

Preporuke
Homepage netsuke 17.07.2018.

Figurice iz visokog društva

Mimo zamjerki, Booksa Book Club preporučuje 'Zeca jantarnih očiju' Edmunda de Waala svima koje zanima europska kulturna povijest.

Piše: Ivana Dražić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu