Page arrow

Booker USA

Large uk usa
Ponedjeljak
16.09.2013.
U konkurenciju za nagradu Man Booker do ove su godine ulazili samo autori iz Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i zemalja Commonwealtha. Međutim, organizatori nagrade odlučili su da od sljedeće godine u konkurenciju mogu ući i američki autori. 
Ova vijest prilično je uznemirila britansku književnu scenu. Neki misle (poput ovogodišnjeg finalista Jima Cracea) da će nagrada postati prelabavo definirana i izgubiti svoju distinktivnu osobinu. Drugi (poput Susan Hill) otvoreno kažu da Britanci "trebaju imati svoju vlastitu nagradu" i strahuju da će domaći talentirani autori pasti u drugi plan. Treći (među kojima je Kazuo Ishiguro) smatraju da je odluka ispravna jer nema smisla razdvajati književnike koji pišu istim jezikom.
Odluka ima i logističku manu jer bi broj romana koji ulaze u konkurenciju znatno porastao. Stoga David Lodge ističe da će "postojati neki način odluke o tome koji roman dolazi pred suce, a koji ne, i tako će Booker izgubiti svoju otvorenost". Tom odlukom će pojedinom piscu postati još teže istaknuti se u mnoštvu drugih autora.
izvor: The Independent
foto: Marines
Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage abuja 06.10.2015.

Globalne tendencije u Bookerovom izboru

Pročitali smo finaliste nagrade Man Booker i donijeli svoj sud. Danas prikazujemo djela Anne Tyler, Toma McCarthyja i Chigoziea Obiome. 

Piše: Nađa Bobičić

Pisma Pukovniku
Homepage franzen 27.08.2015.

Franzentarije

Objava šireg popisa kandidata za nagradu Booker izazvala je zadjevice i žučnu svađu među djelatnicima kombinata.

Piše: F. B.

U fokusu
Homepage 41 06.09.2007.

Književne nagrade: Man Booker Prize

Nagrada Booker, punog engleskog naziva Man Booker Prize for Fiction, jedna je od najprestižnijih književnih nagrada u svijetu.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu