Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Apple cenzurira gay seks?

Large vaughan
Četvrtak
11.04.2013.

Saga, SF strip nagrađivanog autora Briana K. Vaughana, prati doživljaje jedne obitelji tokom intregalaktičkog rata. Nastavci stripa izlaze putem Appleovog servisa iOS, strip nosi oznaku 'za starije od 18', a sa stripom nije bilo problema sve do posljednjeg broja u kojem se pojavljuju dva kadra homoseksualnog seksa. Odjednom – novi broj stripa nije dostupan na iOS-u!

Vaughan je na web stranici svog izdavača objavio da se radi o cenzuri, i to neopravdanoj cenzuri budući da cilj tih kadrova nije tek šokirati i provocirati, nego razviti priču. Naposljetku, Vaughan podsjeća da je strip ionako namijenjen punoljetnoj publici kojoj ne treba ovakav oblik 'moralne zaštite'. I drugi autori, poput Williama Gibsona, dali su podršku Vaughanu i prozvali Apple zbog cenzure. Appleu ovo nije prvi ovakav slučaj budući da su lani stavili zvjezdice umjesto naslova knjige Vagina autorice Naomi Wolf, a erotski roman Salwe Al Neimi povučen je iz prodaje zbog gole stražnjice na naslovnici.

Ipak, na kraju su Appleovi partneri ComiXology, u čiju domenu spada i objavljivanje Vaughanovog stripa, preuzeli odgovornost za ovaj incident. Comixology se prestrogo pridržavao Appleovih pravila, da bi naposljetku pod pritiskom autora (i, vjerojatno, samog Applea) obznanili da će Vaughanov strip uskoro biti dostupan na iOS-u. Uslijed tog razvoja događaja, i Vaughan je objavio službenu ispriku Appleu zbog toga što ih je prozvao za cenzuru.

izvor: The Guardian
foto: Gage Skidmore (na slici: Brian K. Vaughan)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu