Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Alan Bradley u Zagrebu

Large bradley
Ponedjeljak
17.09.2012.

Alan Bradley jedan je od najstarijih i najuspješnijih književnih debitanata. Svoj prvi roman Slast na dnu pite napisao je u 69. godini, a taj roman priskrbio mu je niz nagrada, između ostalih i nagradu Dagger udruženja pisaca kriminalističkih romana. Taj roman iz 2009. godine bio je prvi u serijalu od šest romana o Flaviji de Luce, 11-godišnjoj detektivki koja iz dječjeg svijeta ulazi u svijet ubojstava. Romani iz popularnog serijala prevedeni su na niz jezika, pa su tako tri romana prevedena i na hrvatski.

Bradley je gostovao u Zagrebu kako bi predstavio prijevod svog trećeg romana Dimljena haringa bez senfa u izdanju Naklade Ljevak. Prevoditeljica romana je Davorka Ćurković.

Gostujući u Zagrebu, Bradley je otkrio publici neke tajne svog zanata. Iznenađujuće, Bradley vidi pisanje kao spontan i pomalo čaroban proces. Otkrio je da nema unaprijed smišljen plan ili formulu, te da mu je tako posve neočekivano došla i ideja o glavnoj junakinji Flaviji.

"Stigla mi je iz svemira na srebrnom pladnju. Neočekivano se uvukla u stranice detektivskog romana i tvrdoglavo ostala tu, zahtijevajući da poslušam njen glas", rekao je.

Naposljetku, Bradley je otkrio kako se dugo opirao ideji ekranizacije svojih romana, ali je popustio kad je saznao da će film po njegovom romanu režirati Sam Mendes, redatelj najpoznatiji po filmu Vrtlog života.

izvor: T-Portal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu