Page arrow

A najbolji kritičari su...

Large skartovci
Nedjelja
20.01.2013.

U subotu navečer u Booksi su proglašeni najbolji mladi kritičari umjetnosti – Nađa Bobičić iz Podgorice u području književnosti, Bojan Krištofić iz Zagreba u području vizualnih te Nikola Skočajić iz Beograda u području izvedbenih umjetnosti. Nagrada je rezultat regionalnog projekta 'Criticize This!' u kojem je kroz godinu i pol dana sudjelovalo tridesetak mladih kritičara iz regije a kojeg su provele organizacije Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba, SEEcult i Beton iz Beograda te Plima iz Ulcinja, a uz financijsku podršku EU programa Kultura 2007 – 2013.

Na dodjeli nagrada sudjelovao je i poznati beogradski umjetnički kolektiv 'grupa škart' čiji su rad pobjednici dobili u trajno vlasništvo, a dobili su i zajamčeni angažman za neke od vodećih regionalnih kulturnih portala koji će objavljivati njihove kritike.

Na ceremoniji dodjele nagrada 'grupa škart' je zajedno s posjetiteljima u Booksi izvela 'Šta zna šta, šta je šta', jednu od najnovijih pjesama koje nastaju u suradnji 'škartovaca' i jednog od najpoznatijih suvremenih srpskih pisaca Davida Albaharija.

Nađa Bobičić iz Podgorice diplomirala je na Katedri za književnost i književnu teoriju na Filološkom fakultetu u Beogradu gdje trenutno pohađa i magistarski studij književnosti. Na Institutu za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu završila je dvosemestralni kolegij na temu LGBT/queer identiteta u organizaciji Centra za kvir studije. Živi na relaciji Beograd - Podgorica.

Nikola Skočajić student je dramaturgije na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu te japanskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu. Pisao je i objavljivao kazališne kritike u studentskim časopisima u Beogradu i Prištini te sudjelovao u programu Art Critics Europe u Amsterdamu. Živi i radi u Beogradu.

Bojan Krištofić diplomirao je dizajn na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Stalni je suradnik portala www.dizajn.hr Hrvatskog dizajnerskog društva i časopisa Zarez, te je osvojio nagradu za dizajn plakata međunarodne manifestacije World Industrial Design Day 2010. Živi i radi u Zagrebu.

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage old man with wings 02.01.2012.

Criticize this!: 'Koprena'

Ono što se u romanu propagira kao natprirodna, parapsihološka stvarnost, zapravo predstavlja jedan novi dogmatski kompromis.

Kritike
Homepage 424 17.11.2011.

Criticize this!: 'Mogla je biti prosta priča'

Postavlja se pitanje je li sredina ta koja je protagoniste oblikovala kao pasivne ili je zbog njihove inertnosti sredina ostala takvom kakva jest?

Kritike
Homepage 412 12.08.2011.

Andrej Nikolaidis: O kritici

Povodom projekta 'Criticize this!' Andrej Nikolaidis u svom tekstu nudi odgovor na pitanje zašto je potrebno kritički razmišljati i pisati.  

Homepage 410 12.08.2011.

Criticize this!

Projekt polazi od uvjerenja da se otvoreno i uistinu demokratsko društvo stvara kroz dijalog ne samo unutar jednog društva već i izvan njegovih granica.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu