Page arrow

20 milijuna kn manje za kulturu

Large finacije
Nedjelja
30.03.2014.

Književne nagrade obilježile su i protekli tjedan. Dorta Jagić nagrađena je u Gdanjsku, Stanišić u Leipzigu, a Ingrid Šafranek dobila je priznanje za književnu esejistiku.

Još ranije dodijeljena je nagrada za najuvrnutiji naslov godine, Aidiche je dobila nagradu američke kritike, Kingsley Tuft pripao je Weaveru, Charlesu Simicu uručili su Herberta, The Folio Prize ode Saundersu

Da s nagradama baš i ne ide kao podmazano, kao što bi čovjek možda pomislio, osvjedočili smo se nakon što je na stranicama DHK-a osvanula vijest da ove godine neće biti objavljeni dobitnici nagrada Judita, Davidias i Slavić.

Razlozi – financijske poteškoće.

"Kako je, vjerujemo, našoj najširoj javnosti poznato, pokrovitelj nagrada je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, ali ove godine Ministarstvo nije ni objavilo natječaj kojim bi se osiguralo financiranje nagrada, a Društvo hrvatskih književnika ne raspolaže vlastitim sredstvima za tu namjenu. Događa se dakle prvi put nakon 22. travnja 1997., otkako se obilježuje Dan hrvatske knjige, da se u okviru Marulićevih dana neće dodijeliti spomenute nagrade" navodi se u izjavi DHK-a.

Ističe se također da DHK "ne snosi nikakvu krivnju ili odgovornost zbog takvih postupanja Ministarstva kulture Republike Hrvatske, jer je natječaj raspisan na vrijeme i Povjerenstvo za nagrade obavilo je svoj posao."

No ima li svjetla na kraju tunela?

"U dogovoru s Književnim krugom Split nagrade bi trebale biti dodijeljene u tijeku dana Knjige Mediterana, ukoliko do tada Ministarstvo kulture RH konačno raspiše natječaj i objavi rezultate te omogući ne samo Društvu hrvatskih književnika nego i svim drugim kulturnim institucijama i udrugama da mogu obavljati svoje predviđene kulturne programske aktivnosti."

Na potezu je Ministarstvo kulture, ali po izjavama ministrice Zlatar Violić, čini se da je ove godine novaca osjetno manje nego 2013. (konkretno: 20 milijuna kuna), a više doznajte ovdje.

izvori: DHK, Ministarstvo kulture RH
foto: Mario Antonio Pena

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu