Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

10 aduta ovogodišnjeg Kontakta

Large kontakt
Četvrtak
26.04.2012.

Kontakt, konvencija koja spaja Eurocon, europsku konvenciju SF-a i SFeraKon 2012, najstariju i najveću konvenciju SF-a u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi traje od 26. do 29. travnja i posjetiteljima nudi pregršt zanimljivih događaja. Počasni gosti Kontakta su neki od najpoznatijih svjetskih SF autora: Tim Powers, Charles Stross, Dmitry Gluhovski i Darko Macan. Čeka vas hrpa panela, predavanja i predstavljanja knjiga, a imat ćete priliku upoznati fanove znanstvene fantastike iz dvadesetak zemalja.

1. Tim Powers
Američki pisac Tim Powers hrvatskim ljubiteljima znanstvene fantastike možda je najpoznatiji kao autor romana Na čudnijim plimama koji je poslužio kao predložak za četvrti nastavak u seriji filmova o gusarima Pirati s Kariba. Bolji poznavatelji žanra poznaju ga kao jednog od otaca steampunka, vrlo popularnog podžanra spekulativne fikcije kojeg je začeo romanom Anubisova vrata. Spomenuti roman u Hrvatskoj je osamdesetih ugledao svjetlo dana, a povodom Powersova dolaska u Hrvatsku Algoritam će objaviti pretisak prijevoda Predraga Raosa. Čitajući Powersova djela na svoje će doći svi ljubitelji alternativne povijesti, a intervju sa zvijezdom Kontakta pronađite uskoro na ovom portalu. Tim Powers će na Kontaktu održati jednosatnu radionicu pisanja.

2. Charles Stross
Britanski pisac Charles Stross posljednih je godina osvojio ili bio nominaran za sve najprestižnije svjetske nagrade znanstvene fantastike. Pripada novoj generaciji britanskih pisaca SF-a koji pišu 'tvrdu' znanstvenu fantastiku, međutim Stross piše i fantasy i romane za mlade. Serijal The Laundry spaja SF, horror i Jamesa Bonda, a nedavno je izdana RPG igra na temelju tog Strossovog svijeta. Premijerno u Hrvatskoj igrat će se na Kontaktu. Zagrebačka naklada posebno za Kontakt izdat će zbirku Strossovih pripovjedaka pod nazivom Hladnije od pakla u prijevodu Marka Fančovića.

3. Dmitry Aleksejevič Glukhovski
Ruski pisac i novinar Dmitry Aleksejevič Glukhovski proslavio se romanom Metro 2033 koji je prvotno bio besplatno objavljen na autorovoj web stranici, gdje je postao iznimno popularan. Naknadno je ukoričen da bi ubrzo postao ruski nacionalni bestseler. Danas je preveden na trideset svjetskih jezika, uključujući i hrvatski, preveo ga je Ivo Alebić, a objavila Fraktura. Iako se po spisateljskoj sposobnosti ne može nositi s prethodno spomenutim autorima, Glukhovski je zanimljivo osvježenje u svijetu suvremene SF literature u kojoj dominiraju angloamerički autori.

4. Darko Macan
Eurocon odaje počast jednom od najznačajnijih živućih hrvatskih autora književne fantastike. Poznati hrvatski stripaš s međunarodnim ugledom, Darko Macan je i višestruko nagrađivani SF pisac i jedan od najboljih urednika u ovom žanru u Hrvatskoj. Na američko tržite se probio 1993. zajedno s Edvinom Biukovićem. Pisao je za Dark Horse Comics, Vertigo, Marvel Comics i Disney Comics, te je dvaput nominiran za prestižnu nagradu Eisner. Višestruki je dobitnik nagrade SFERA a napisao je sedamdesetak SF i fantasy priča, dva SF romana i šest knjiga za djecu. Glavni je urednik strip-časopisa Q te je uredio devet godišnjih zbirki hrvatskog SF-a.

5. Cheryl Morgan
Cheryl Morgan urednica je i kritičarka znanstveno fantastične književnosti te strastveni knjiški moljac. Trenutno je upraviteljica fondacije BristolCon, vlasnica izdavačke kuće Wizard’s Tower Press i Wizard’s Tower Bookstore, urednica online magazina Salon Futura, osnivačica i predsjednica Science Fiction & Fantasy Translation Awards te predsjednica San Francisco Science Fiction Conventions, Inc. Uz sve navedeno članica je organizacija: Science Fiction Research Association i International Association for the Fantastic in the Arts. Dobitnica je 4 Huga, najprestižnije nagrade u svijetu SF-a za koju je bila nominirana osam puta.

6. Nove knjige, nove knjige
Osim spomenutih novih izdanja Strossove i Powersove knjige, Sfera i Mentor izdaje dvije zbirke. Tradicionalna Sferakonska zbirka nosi naslov Smak!, a tema joj je, kako pogađate, smak svijeta kojeg uskoro očekujete ako vjerujete proročanstvima dnevnih naroda. Smak! dobivate na poklon pri uplati kotizacije za konvenciju, dok ćete Kontakt, antologiju hrvatskog SF-a prevedenog na engleski, morati kupiti. Aleksandar Žiljak, Booksin kućni poznavatelj SF-a na Kontaktu će predstaviti svoj novi roman Irbis u izdanju Zagrebačke naklade.

7. Kutak za čitanje
Ove godine tu je i poseban Kutak za čitanje gdje će autori iz cijele Europe čitati svoje priče na engleskom. Za vas će, među ostalim, čitati domaće autorice Milena Benini, Irena Rašeta i Iva Šakić - Ristić, kao i gosti iz regije poput Pavle Zelića iz Srbije ili Christiana Mihaila Teodorescua iz Rumunjske.

8. Znanost
Predavanja znanstvenika na prethodnim Sferakonima uredno su bila najpopunjenija. Dario Hrupec ove će godine predavati o neutrinskoj astronomije, dok će Davor Jandrijević pomoću svakodnevnih predmeta po uzoru na Teslu pokušati bežično prenijeti električnu energiju. Ines Dominić i Branka Petanjek poučit će vas alienskoj biologiji, dok ćete od Davora Horvatića saznati što je to kvantna pjena.

9. Malo teorije pred kraj
Organizatori su se pobrinuli i za sve one koji će se u šarenilu Kontakta zaželjeti malo književne teoriju i povijesti. Milena Benini prisjetit će se ikone feminističkog SF-a Joanne Russ, a pričat će se i o poetici SF-a Darka Suvina. Booksin kritičar Matko Vladanović sudjelovat će u panelu o stripovima u jugoistočnoj Europi.

10. Fantastična groznica subotnje večeri
Odjenite se u omiljenog fanstastičnog lika i zaplešite u Boogaloou u subotu navečer s ljubiteljima fantastike iz dvadesetak zemalja. Iskoristite ovu priliku jer, sudeći po zlogukim proročanstvima, možda za to više nećete imati prilike.

Srđan Laterza

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu