Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Coeni obrađuju Michaela Chabona

Large 676
Utorak
12.02.2008.

Michael Chabon, 44-godišnji američki literarni superstar na scenu se probio svojim postdiplomskim radom iz 1988. koji je zahvaljujući angažiranom profesoru postao njegov roman prvijenac - The Mysteries of Pittsburgh. Nakon pitsburških misterija Chabon je napisao još 6 romana od kojih će čak 3 biti ekranizirana. Wonder Boys (Zlatni dečki) iz 1995. zaživjet će na ekranu 2000. u majstorskoj režiji Curtisa Hansona, i godinu dana kasnije pobrati Oscara za najbolju originalnu pjesmu ('Things Have Changed') kojeg nagrađeni Bob Dylan navodno nosi na svaki svoj koncert. Za sljedeću su godinu najavljene čak dvije Chabonove ekranizacije – Pulitzerom nagrađenim Čudesnim avanturama Kavaliera & Claya (2000.) posvetit će se Stephen Daldry (Billy Elliot, The Hours), a ukoštac s detektivskom pričom koja se zbiva na Aljasci u današnje, ali ne naše doba, uhvatit će se legendarna braća Coen /naslovna/.

'Ne, ja uopće nisam ekscentrik' Michael Chabon

The Yiddish Policemen's Union detektivski je roman čija je radnja smještena na Aljasku, u grad Sitka, gdje je u toj alternativnoj sadašnjosti nakon 2. svjetskog rata naseljena grupa izbjeglih Židova. Glavni lik romana, sjebani, razvedeni detektiv sklon alkoholu Meyer Landsman, trudi se riješiti misterij oko ubojstva šahovskog genija ovisnog o heroinu. Prava na knjigu, s kojom se Chabon poprilično namučio - pisao ju je od 2002., da bi 2004. objavio da počinje sve iz početka i onda još 3 puta odgađao datum predaje rukopisa – otkupio je još 2002. producent Scott Rudin vidjevši samo stranicu i pol Chabonova sažetka. Zahvaljujući njegovoj poduzetnosti, novog Chabona gledat ćemo u režiji Joela i Ethana Coena.

   The Yiddish Policemen's Union, trailer za knjigu

Dvojac je trenutno u iščekivanju dodjele Oscara - njihov No Country for Old Men nominiran je za čak 8 prestižnih kipića. A kako su upravo završili snimanje komedije Burn After Reading s Bradom Pittom i Georgeom Clooneyem, ubrzo se bacaju na ekranizaciju Chabonovog romana koji, nedavno saznasmo, konkurira za SF Nagradu Nebula 2007.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu