Page arrow

NOSF ponovno jaše

Large 430
Srijeda
17.10.2007.

Sirius je davno prestao sa izlaženjem, a Futura životari (ili je na izdisaju, odlučite sami). Daleko od toga da je SF&F scena, koliko god bila mala, neaktivna. Samo su skriveni običnim smrtničkim očima negdje u bespućima interneta. Zato je tu NOSF.

Glavna urednica Irena Rašeta i skupina entuzijasta okupljena oko istoimenog portala, već dvadeset i četiri broja ustraje u utopijskoj ideji objavljivanja žanrovskog časopisa. Kako bi izbjegli sve zavrzlame oko naklade, distribucije, te novca potrebnog za tisak i slične troškove, NOSF se raspačava isključivo preko interneta u *.pdf formatu. Činjenica da je časopis besplatan, ne znači da je i nekvalitetan.

NOSF-ov portal jedno je od rijetkih mjesta u hrvatskom web prostoru na kojemu možete pronaći najnovije vijesti iz SF&F svijeta, obavijesti o žanrovskim natječajima, te veliki broj mladih autora o kojima ćete rijetko, ako uopće, čitati u kulturnim rubrikama dnevnih novina.

Dvadeset i peti, jubilarni broj, na svojih je četrdeset stranica okupio domaće autore znanstvenofantastične fikcije. Tako u ovom broju možete pročitati priče Nikole Kuprešanina, Danijela Gorupeca, Tomislava Škrljca i Borisa Hrženjaka, kao i recenziju knjige Veselina GatalaGeto, i filma Zacka Snydera300.

Tema broja su roboti, a glavna faca u tematu nije, kako ste to mogli očekivati Isaac Asimov, već britanski znanstveno-fantastični pisac Neal Asher o kojem čak i Wikipedia ima malo podataka. Intervju s Asherom obavila je Irena Rašeta, a ekvivalent našega Dossiera napravio je Ivan-Filip Jakopović.

Premda su male šanse sa ćemo ga ikada ugledati na kioscima u tiskanom obliku, NOSFu valja poželjeti sve najbolje u budućnosti.

 

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu