Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Peti Kikinda short

Large 2028
Utorak
22.06.2010.

Peta strana sveta: PRIČA!

Od 30. lipnja 3. srpnja 2010. u Kikindi i Beogradu održat će se peti međunarodni festival kratke priče Kikinda short. Na festival dolazi 25 mlađih pisaca iz 17 zemalja. Između ostalih tu su Petina Gappah, ovogodišnja dobitnica Guardianove nagrade, Craig Taylor, kanadski autor koji piše za The Independant i The New York Times, kao i Gustáv Murín, slovački pisac koji je preveden na čak na 36 jezika.

Zemlja-gost je Nizozemska i nju predstavljaju Maartje Wortel, Sanneke van Hassel koja je i organizator festivala kratke priče u Amsterdamu te Ton Rozeman, glavni urednik nizozemskog sitea posvećenog kratkoj prozi ShortStory.nu.

Njemačku proznu scenu zastupat će Maike Wetzel, autorica koju se ubrajalo u sto najperspektivnijih pisaca Njemačke prije nego što je objavila knjigu. Da su procjene bile točne, govori podatak da su po objavljivanju njezine dvije knjige kratkih priča višestruko nagrađivane a jedna od njih je objavljena i na engleskom jeziku u poznatoj izdavačkoj kući Faber and Faber.

Srđan Papić, koordinator projekta, kaže: "Zaista smo uspeli da napravimo respektabilan festival za ovih pet godina. Kontaktiraju nas urednici izdavačkih kuća kao što su Bloomsbury ili Faber and Faber i pitaju nas da li bismo prihvatili njihove autore. Za jedno malo mesto kao što je Kikinda je zaista velika čast da bude poznato u najeminentnijim književnim krugovima, da ljudi u Londonu, Berlinu ili New Yorku znaju šta se ovde dešava  i što je najvažnije - žele rado da ga posete."

Uz navedene autore, na festivalu nastupaju još Andrea Stift, Cornelia Travnicek (Austrija), Muharem Bazdulj (Bosna i Hercegovina), Emanuil A. Vidinski (Bugarska), Antonija Novaković, Alen Kapidžić (Hrvatska), Lars Frost (Danska),  Christos Asteriou (Grčka), Orsolya Bencsik, Lazslo Kis (Mađarska), Vladimir Martinovski (Makedonija), Radu Pavel Gheo (Rumunjska), Gustáv Murín (Slovačka), Matjaž Brulc (Slovenija), Santiago Pajares (Španjolska), Aleksandar Gatalica, Miloš Ilić, Miloš Krneta (Srbija), Lewis Crofts, Craig Taylor (Velika Britanija) i Petina Gappah (Zimbabve).

Osim čitanja, planirano je i održavanje okruglog stola na temu 'Kako objaviti u inostranstvu?'. Namjera organizatora je da iskoriste iskustvo koje imaju njihovi gosti i da se autorima iz Srbije prenesu znajnja o mehanizmima i načinima za upješno prevođenje i objavljivanje knjiga u drugim zemljama. Okrugli stol održat će se 3. srpnja u Goethe institutu u Beogradu i na njemu će sudjelovati Jim Hinks, urednik izdavačke kuće CommaPress iz Manchestera, jedne od rijetkih koja u Engleskoj objavljuje prijevodnu literaturu: "U Engleskoj je svega 3% objavljenih knjiga prevedeno. Veliki izdavači skloni su konzervativnim stavovima i igraju na sigurno s britanskim piscima. Iskreno, mislim da o književnosti s prostora Balkana obični čitatelji gotovo da ne znaju ništa. Osim povijesnih knjiga o ratu, ostali žanrovi literature s vašeg prostora nisu uočljivi u knjižarama. Čak ako ih i imaju, nalaze se negdje u dnu knjižare. Mislim da mi time potcjenjujemo svoje čitatelje."

Uz Hinksa, u razgovoru će sudjelovati Christos Asteriou, osnivač Evropskog centra za literarno prevođenje, Maike Wetzel koja će govoriti o vlastitom primjeru uspješne prakse, te Gojko Božović, glavni urednik izdavačke kuće Arhipelag, koji će govoriti o problemu prodaje autorskih prava domaćih pisaca stranim izdavačima.

Sam festival održat će se u Kikindi u srijedu 30. lipnja i u četvrtak 1. srpnja u vrtu Narodne biblioteke 'Jovan Popović' s početkom u 21 sat. Nakon pisaca nastupit će bendovi The Fuckables (srijeda) i The Kurija Band (četvrtak).

Beogradska čitanja osmišljena su na neobičan način. Srđan Srdić, urednik festivala objašnjava: "2. i 3. jula se igraju polufinalne utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu. Trudićemo se da obezbedimo prenos tako da će publika fudbal moći da gleda zajedno sa piscima, a oni kojima to nije interesantno mogu da se druže sa autorima koje takođe ne zanima sport. U svakom slučaju, čitanja kreću oko pola jedanest uveče." Beogradski nastup održat će se u vrtu Studentskog kulturnog centra.

Organizator festivala je Asocijacija Kikinda short a više informacija možete naći na www.kikindashort.org.rs


Festival su pomogli Ministarstvo kulture, Knjižare English book, Holandska fondacija za promovisanje prevoda i književne produkcije, Traduki, Fondacija Hajnrih Bel, Gete institut -Beograd, Austrijski kulturni forum, Grčki centar za knjigu, Skupština opštine Kikinda, Danski umetnički savet, Krug Jožef Atila, Slovenačko društvo pisaca i Radio Beograd - Treći program, TV B92, nedeljnik Nin, Pen centar i Studentsku kulturni centar Beograd.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage kikinda 11.07.2016.

Kratka priča dugog daha

'Kikinda Short' naizgled je malen, ali vrlo ambiciozan festival koji je u 11. izdanju predstavio aktualnu svjetsku produkciju.

Piše: Luka Ostojić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu