Page arrow

Ulysses' Shelter - Odisejevo utočište

Large mljet odisejevo
Srijeda
16.10.2019.

Izdavačka kuća Sandorf pokrenula je drugi ciklus projekta književnih rezidencija Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter, a od 9. listopada do 9. studenog otvoren je poziv za tri hrvatska sudionika međunarodnog programa književnih rezidencija.

Tema rezidencijalnog programa za 2020., odnosno prvu godinu projekta Odisejevo utočište, a koja se tiče svih rezidenata koji će biti odabrani u okviru u ovog poziva, jest Knjižnica – kao fizički prostor te kao virtualna baza podataka bitnih i relevantnih za bilo koji društveni, kulturni ili umjetnički kontekst. Uz razvoj Međunarodne knjižnice poezije, inicijativom u sklopu projekta Odisejevo utočište povezanom primarno s rezidencijom na Mljetu, rezidenti će promišljati o knjižnici kao jednom od najvažnijih simbola i spomenika mira i razumijevanja među ljudima prilaganjem pjesme, eseja, članka za blog ili prijevoda na navedenu temu.

Gdje se program odvija?
Mljet (Hrvatska): od siječnja 2020. do sredine svibnja 2020.; od studenog 2020. do prosinca 2020.
Ljubljana (Slovenija): od siječnja 2020. do sredine svibnja 2020.
Larissa (Grčka): od siječnja 2020. do prosinca 2020.
Beograd (Srbija): od siječnja 2020. do prosinca 2020.
Wales (UK): od sredine travnja 2020. do prosinca 2020.

Koliko traju rezidencije?
Mljet (Hrvatska): 2 ili 3 tjedna
Ljubljana (Slovenija): 2 ili 3 tjedna
Larissa (Grčka): 2 ili 3 tjedna. 

Tko se može prijaviti?
- Prijavitelji moraju biti pisci (proza i/ili poezija) ili književni prevoditelji
- Prijavitelji moraju imati objavljene barem dvije knjige ili barem dva književna prijevoda
- Prijavitelji moraju imati najviše 40 godina (na datum podnošenja prijave ne smiju biti stariji od 40)
- Prijavitelji moraju biti hrvatski državljani
- Prijavitelji moraju imati napredno znanje engleskog jezika
- Prijavitelji su obvezni putovati u dvije od pet zemalja mreže, prema vlastitom izboru
- Prijavitelji su obvezni sudjelovati na dvije rezidencije tijekom godine dana
- Prijavitelji moraju biti otvoreni za suradnju i rad s drugim umjetnicima i partnerima
- Prijavitelji moraju napisati jedan rad (format slobodan) za mrežnu stranicu projekta Odisejevo utočište za vrijeme svog boravka na rezidenciji
- Prijavitelji moraju biti zainteresirani za razvijanje odnosa s lokalnom publikom

Program rezidencija, čiji je naglasak na transnacionalnoj mobilnosti i razvoju publike, omogućit će mladim piscima i prevoditeljima da rade, nastupaju i predstave se unutar dva različita društvena i kulturna konteksta. Od ukupno 15 izabranih rezidenata iz 5 europskih država partnera (mladih pisaca / književnih prevoditelja) svaki partner će oformiti stručni žiri sastavljen od vodećih stručnjaka iz područja književnosti koji će od prijavljenih kandidata izabrati 3 autora, sudionika mreže književnih rezidencija Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter. Rezidencije će omogućiti nove prilike za ostvarenje kontakata s drugim autorima, prevoditeljima, urednicima, izdavačima i/ili predstavnicima različitih književnih organizacija i publike iz svih zemalja uključenih u projekt. Rezidencije će biti obogaćene popratnim programom koji sadrži različite književne aktivnosti namijenjene specifičnim (lokalnim) ciljanim skupinama.

Sve aktivnosti možete pratiti na stranici posvećenoj mreži književnih rezidencija Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter te na stranici voditelja projekta.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu