Ponedjeljak
18.09.2017.

Palunkova Scenaristička škola
Extra_large_scenaristicka_skola___vizual
A+ A-
Otvorene su prijave za sudjelovanje u novoj školskoj godini prvog hrvatskog izvaninstitucionalnog i cjeloživotnog programa teorijskog scenarističkog obrazovanja – Palunkove Scenarističke škole.
 
Scenaristička škola je dvosemestralni obrazovni program scenarističke teorije u organizaciji scenarističke platforme Palunko pri Hrvatskom filmskom savezu i prvi je program izvaninstitucionalne i cjeloživotne edukacije za scenariste u Hrvatskoj. Silabus obuhvaća temeljna znanja scenarističkog zanata kroz predavanja, vježbe i iščitavanje ključne literature izdane u posljednjih 30-ak godina, a program je prvenstveno namijenjen stručnom usavršavanju za one koji već imaju profesionalnog iskustva u filmu ili scenaristici i žele se dalje razvijati. Također, prijave su otvorene i onima koji su se do sada možda bavili drugim srodnim umjetnostima ili se pripremaju za filmski studij i slično, ali su iznimno motivirani za učenje i aktivno sudjelovanje. Program je pogodan i za odgojno-obrazovne djelatnike koji se u svom nastavnom radu bave područjem medijske i filmske kulture.
 
Glavni predavači Scenarističke škole su dr. sc. Jasmina Kallay i Uroš Živanović, a uz njih će tijekom oba semestra sudjelovati i vanjski predavači za pojedine specijalizirane teme. Jasmina Kallay je hrvatsko-engleska scenaristica i spisateljica koja je doktorirala transmediju pri University College Dublin, a Uroš Živanović je filmski autor, scenaristički mentor i voditelj Palunka. Oboje su ujedno osnivači i članovi Upravnog odbora SPID-a, Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela, prve strukovne udruge takvog tipa u Hrvatskoj.
 
Prvi semestar Škole čine osnove filmske dramaturgije bazirane na klasičnonarativnom dugometražnom igranom scenariju. Drugi semestar posvećen je teoriji pisanja za pojedine igranofilmske žanrove te druge rodove i vrste (dokumentarni film, televizijske serije, transmediju i dr.). Svaki termin (jednom tjedno u trajanju tri školska sata) podijeljen je na predavanje i na vježbe, a između dvaju termina polaznici su obavezni obavljati predviđene zadatke: čitati dugometražne scenarije na hrvatskom i engleskom jeziku te gledati odabrane filmove. Program završava godišnjim ispitom kojim se stječe pravo na diplomu Scenarističke škole. 
 
Prijave za školsku godinu 2017./2018. primaju se zaključno s 30. rujna 2017., a sve detaljne informacije možete pronaći na portalu Palunko.
 
POVRATAK NA VRH STRANICE