Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Natječaj: Slavistik's not dead

Large 1493
Srijeda
25.03.2009.

"Sv(j)edoci smo prognoza da će se instituti slavistike u narednom razdoblju/periodu početi gasiti širom Europe/Evrope (posebno zapadne), a tamo gd(j)e postoje nalaze se na marginama obrazovnog sustava/sistema, pa čak i u nekim zemljama koje spadaju u tzv. “slavenske/slovenske zemlje”.

„LINE IN“
KONKURS/ NATJEČAJ
ZA PROJEKT SLAVISTIK’S NOT DEAD

“Sлavйстyk´s not дeaд“
Slavistika nije mrtva

Skup mladih slavista, Beč 
Institut za Slavistiku, Universität Wien
22. - 24. 05. 2009.

Institut für Slawistik, Universitätscampus AAKH, Hof 3, Spitalgasse 2, 1090 Wien, AUSTRIA, EUROPE

Budućnost leži u razm(j)eni ideja, zajedničkom d(j)elovanju i međusobnoj povezanosti studenata slavistike iz svih europskih/evropskih zemalja zbog daljnjeg razvoja usp(j)ešnih interkulturalnih odnosa.

Zadatak i cilj ovog projekta je širenje i promoviranje/promovisanje slavenskog/slovenskog kulturnog i jezičnog/jezičkog nasljeđa, poticaj mladih slavistista na suradnju/saradnju i pokušaj stvaranja jednog uravnoteženog i prijateljskog odnosa između mladih ljudi europskih/evropskih zemalja, koje povezuje zanimanje i predanost slavenskoj/slovenskoj pisanoj književnoj riječi, jeziku i kulturi.

Zbog potrebe za suradnjom/saradnjom te međusobnim povezivanjem umrežavanje na nivou kulturne razmjene bi trebalo predstavljati neophodnost u cilju daljeg ostvarenja jednog kulturnog, literarnog i jezičnog/jezičkog modela koji bi svakom njenom učesniku omogućio daljne obrazovanje, kao i udio u cjelokupnom grupnom procesu i najzad priliku za prezentaciju svojih ideja i djela.

Struktura trodnevnog programa projekta “Sлavйстyk´s not дeaд“
Slavitisik’s not dead je trodnevni projekt koje ce biti održan od 22. do 24. 05. 2009 Beču. Program ovog projekta se sastoji se iz četiri d(ij)ela:

22. 05. 2009.
Svečano otvaranje i prezentacija projekta “Sлavйстyk´s not дeaд“ kao i udruženja „LINE IN“

Govori i čitanja poznatih, suvremenih/savremenih pisaca i um(j)etnika

23. -24. 05. 2009. 

Akademski dio/deo: Prezentacije izabranih radova studenata na power pointu i diskusije. Svako izlaganje bi trebalo trajati 15 minuta nakon čega bi usl(ij)edile diskusije na određenu temu, takođe(r) u trajanju od 15 minuta. Prilikom svakog predavanja bi bilo poželjno podijeliti handout (letak, info brošura) publici, radi lakšeg praćenja izlaganja (troškove kopiranja ili štampanja snosi organizator).

22.-24. 05. 2009.

Zabavni dio/deo: podrazum(ij)eva razgledavanje grada za sve pozvane goste, autore i studente. Svi prisutni pozivaju se na sada već poznati tribut Miles Davis-u "round midnight 3rd edition", koji uključuje raznovrsni program npr. koncerte, Dj-eve itd. Svim gostima će biti omogućen besplatan ulaz na ovaj jedinstveni trodnevni događaj (event). 

24. 05. 2009.

Literarni dio/deo: Veče(r) aktivne poezije i proze, performansi, radionice, književni sto/stol itd. Prezentacija mladih autora i njihovo viđenje sv(ij)eta kroz r(ij)eči stihove i izvedbe. 

Osvrt na događaj

U planu je i da se izloženi radovi sakupe u Zbornik pod nazivom “Europa - jedna duša” i pošalju nizu instituta slavistike koji bi služio kao pomoć novim generacijama za lakši budući rad. Cilj zbornika bi takođe(r) bio sačuvati ovaj događaj od zaborava. Za sve učesnike i sponzore su predviđene zahvalnice.

Uslovi/uvjeti za prijave na konkurs/natječaj: 
Pismeni rad od 10 do 15 strana teksta formata A4, s naslovnom stranom, pregledom sadržaja, bibliografijom i izvorima.
Uredno istipkan na kompjuteru - veličina slova 12 Times New Roman ili Arial, jedan i po red razmaka između redova teksta.
Rad može biti napisan na bilo kojem slavenskom/slovenskom jeziku s obaveznim kratkim rezimeom/sažetkom od pola strane (kratki sadržaj rada), na engleskom ili n(j)emačkom, ili c(ij)eli rad može biti na engleskom ili n(j)emačkom jeziku.
Uz rad pošaljite i kratku biografiju
Napomenite da li Vam je za dolazak u Beč potrebna viza (za vize će se pobrinuti organizatori)

Radove šaljite do 20. 04. 2009. na: melisa.slipac@gmail.com

Teme su pod(ij)eljene na tri grupe: lingvističke, književne i kulturološke teme.

Literarne (književne) teme:
Portret grada – grad kao glavni lik u d(ij)elu
“Građanin pokorni?“ Društveno angažovana/angažirana književnost
“Veliki brat zna sve”: Distopija u slavenskoj književnosti
Autsajderi i likovi s društvene margine
Slavenska/slovenska krimi literatura

Lingvističke (jezične) teme:
Jezik savremene/suvremene drame i/ili filma
Humor, ironija, satira
Politički diskurs
Jezik grafita, stripova i/ili grafičkih novela
Ženski vs. Muški jezik - Različitosti u izražavanju između (s)polova

Kulturološke teme:
Balkan- samo m(j)esto u umu? - definicije i viđenja Balkana
Stereotipi i klišeji slavenskih/slovenskih naroda
Globalno selo - ideja kulturnog pluralizma
„Drugi (s)pol“ (Simone de Beauvoir) - žene i njihova uloga u društvu
Slavenska/slovenska mitologija

Autori najboljih radova će biti pozvani u Beč da prezentiraju svoj rad na Institutu za Slavistiku. Troškove smještaja i hrane preuzima organizator „ LINE IN“. 

ORGANIZATOR „LINE IN“  je osnovan 2008. godine u Beču, kao interkulturalno udruženje akademičara, sa ciljem realizacije/organizacije kulturno-um(j)etničkih manifestacija u koje spadaju film, teatar, muzika, književnost, jezik, prim(j)enjene um(j)etnosti i arhitektura. Osnovna ideja ove organizacije je stvaranje platforme na kojoj bi kroz ove umjetničke i kulturne medije komunicirali međusobno kao i sa ostalim građanima svijeta.

KONTAKTI:
Ukoliko ste zainteresirani/zainteresovani za podršku/potporu projekta “Sлavйстyk´s not дeaд“ ili aktivno sudjelovanje/učestovanje u projektu možete se obratiti dol(j)e navedevim osobama/ kontaktima:

Mag. Melisa Slipac
melisaslipac@hotmail.com 

Danijel Milošević
slusalac@yahoo.com

Mag. Michael Podgorac
michaelpodgorac@yahoo.com

 

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu