Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Ususret 'Goranovom proljeću'

Large proljece
Četvrtak
27.02.2014.

Surova zagrebačka zima na izmaku je snaga. Još dva-tri snijega i evo nas usred proljeća. Irski seteri trčat će vrištinama, slavuji će snubiti raskalašene orhideje, a Urška, Ana i Dunja izvadit će mini-suknje iz ormara, te ih radikalno skratiti u slavu ekvinocija koji već kuca na vrata.

Još po nečemu znamo da nam dolazi proljeće. U Los Angelesu dodijelit će Oscare, a hrvatske poetese, konkretno Gordana Benić i Katja Knežević, dobit će najuglednije pjesničke nagrade koje živ čovjek uopće može dobiti u Hrvatskoj.

Riječ je, dakako, o nagradi Goranov vijenac koja ove godine ide Gordani. Nagradu Goran, koja se pak dodjeljuje za najbolji pjesnički rukopis do 30 godina, dobit će Katja.

Žiri je naveo da je Benić "u svojim prvim zbirkama pjesama, a tome se ponovno vratila i u recentnoj trilogiji o Diklocenijanovoj palači, odmjeravala vidljivo i nevidljivo, konkretizirani prostor spomenute palače i njegova istodobna utonuća u labirintnu onkrajnost, polifoničnost simultanih povijesnih slojeva i nadrealnu preobrazbu mediteranskog imaginarija". Za mladu pjesnikinju žiri je rekao da "Katja Knežević umije u svojem poetskom pisanju izaći iz same sebe, p(r)ogledati drugim parom očiju, prošetati raznim gramatičkim licima, vidjeti sebe sa zajedljive distance, a istovremeno razotkriti strahove u kojima ćemo se pri čitanju prepoznati". Cijelo obrazloženje žirija možete pročitati ovdje

Nagrade će poetesama biti uručene 21. ožujka, na 51. Goranovom proljeću, u Lukovdolu.

Čestitamo!

izvor: HDP
foto: Barbara

Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 36680 129258830442367 7344126 n 22.03.2018.

'Kolektivno pamćenje oblikuje i pjesmu i prostor'

Razgovarali smo s englesko-velškom pjesnikinjom Zoë Skoulding, gošćom Goranovog proljeća.

Piše: Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu