Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Tko će dobiti međunarodnog Bookera?

Large krasznahorkai 022
Utorak
24.03.2015.
The Man Booker International Prize je dvogodišnja britanska nagrada koja se dodjeljuje znamenitim autorima izvan UK (koji su dostupni u engleskom prijevodu ili originalu). Među prethodnim dobitnicima nagrade ne nalazimo lošeg autora: Ismail Kadare, Chinua Achebe, Alice Munro, Philip Roth i Lydia Davis.

Upravo je objavljene i popis nominiranih autora i autorica koji konkuriraju za nagradu 2015. Na popisu smo podcrtali ime Booksinog dobrog prijatelja, mađarskog pisca Lászla Krasznahorkaija. Ističemo i argentinskog pisca Césara Airu čija su djela Varamo i Duhovi objavljeni u hrvatskom prijevodu. Naposljetku, na popisu ističemo i autora iz Mozambika Miu Couta koji nam je poznat po romanu Pod stablom frangipanija.

Ostali pisci zasad su nam slabije poznati, ali sigurni smo - ne zadugo. To su Hoda Barakat (Libanon), Maryse Condé (Gvadalupa), Amitav Ghosh (Indija), Fanny Howe (SAD), Ibrahim al-Koni (Libija), Alain Mabanckou (Republika Kongo) i Marlene van Niekerk (JAR).

Pobjednik će, dakako, dobiti vječnu slavu i, uz to, 60.000 funti nagrade. Dobitnika/cu ćemo saznati 19. svibnja. Mi navijamo za našeg Posljednjeg vuka!

info: The Man Booker
foto: L. Krasznahorkai i prevoditeljica Viktorija Šantić u Booksi

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu