Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Roman u opasnosti

Large jacobson
Ponedjeljak
27.08.2012.

Howard Jacobson, britanski pisac i osvajač nagrade Man Booker, sudjelovao je na književnom festivalu u Edinburghu u promociji svog novog romana i razgovoru o budućnosti romana. Jacobson je u razgovoru hladno ustvrdio da je forma romana u opasnosti. Međutim, razlog za to ne leži u piscima, nego u čitateljima. Razgovarajući s čitateljima, Jacobson je s užasom shvatio da čitatelji odbacuju knjigu ukoliko ne suosjećaju s glavnim likom. On smatra kako čitatelj romana treba imati 'snažan želudac' i želju za promatranjem stvarnosti iz drukčije, 'ružne' perspektive. Međutim, čitatelji zaziru od takvih djela, a pritisak političke korektnosti dodatno ograničava pisce i drastično sužava slobodu razvoja romana. Stoga, ako romani i neće nestati, postat će tek sterilni i dopadljivi tekstovi bez jačeg učinka na čitatelje.

Inače, Jacobson je dobio Bookera 2010. godine za roman The Finkler Question, a na festivalu je predstavio svoj sljedeći roman Zoo Time. Premda tvrdi da se bavi intimnim, a ne populističkim temama, tema novog romana (propast pisaca i izdavačke industrije) prilično je aktualna. Je li Jacobson u pisanju novog romana bio ograničen 'pritiscima političke korektnosti'? Čitatelji 'snažnijeg želuca' mogu saznati odgovor ukoliko se dočepaju njegovog novog romana.

izvor: The Guardian
foto: Westfield Wanderer

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu