Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Razgovor s Vladimirom Arsenićem

Large novosti intervju
Utorak
07.01.2014.

Književni kritičar iz Zrenjanina Vladimir Arsenić jedan je od pokretača časopisa Ulaznica, djelatnik Gradske narodne biblioteke Zrenjanin, suradnik portala e-novine i, naravno, Booksin dragi suradnik i kritičar. U povodu njegovog gostovanja na književnoj tribini u zagrebačkom klubu Močvara, list Novosti odlučio je porazgovarati s Arsenićem o regionalnoj produkciji i o književnoj kritici općenito.

Na pitanje bi li kritika trebala biti polemička, Arsenić između ostalog kaže:

"Književna kritika i treba da bude polemički intonirana, provokativna. Polemike koje postoje na sceni uvek su korisne za samu književnost ako su iskrene i, kako se to kaže, fundamentalne, odnosno ako propituju naše shvatanje literature i ulogu i mesto koje ona zauzima u društvu. Postoji uvek jedna grupa mlađih ljudi koja se pojavi i traži da iskaže svoj stav. Mogu se ja sa njima slagati ili ne, ali njihov posao i jeste u tome da bockaju, da ispipavaju, da traže svoje mesto u, ne zaboravimo, strahovito malom književnom polju. Trenutno je takva grupa okupljena oko sarajevskog časopisa Sic! i njihov zahtev za dekonstrukcijom određenih književnih i književno-kritičkih manira je važan. Mislim da pitanja koja oni postavljaju imaju težinu i važnost, te čak i kada se sa njima ne slažem, ja im skidam kapu na snazi argumentacije i istrajnosti da pored svih nipodaštavanja, nastave sa dekonstrukcijom naših književnih prilika. Odjeci njihovog rada čuju se u čitavoj postjugoslovenskoj književnosti i to je sjajno."

Cijeli intervju koji je s Arsenićem vodio Rade Dragojević, pročitajte ovdje.

foto: Hash Milhan

Možda će vas zanimati
Homepage diktafon 29.05.2013.

Intervju

Što nam imaju za reći pisci, urednici, izdavači, prevoditelji, kulturni radnici i svi ostali?

U fokusu
Homepage 65 26.11.2007.

Ferri i Burattini o Zagoru

"Uopće ne razmišljamo o kraju Zagora, a ja osobno puno nade poklanjam u znanost i medicinu. Nadam se da ću poput Zagora ostati besmrtan", kaže Ferri.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu