Page arrow

Razgovor s Hemingwayom

Large hem
Nedjelja
01.03.2015.

Ernest Hemingway (1899.-1961.) spada u red literarnih titana o kojima znamo, ili mislimo da znamo, gotovo sve. No je li tomu uistinu tako? Evo, recimo, mi nismo znali da je kraj romana Zbogom oružje prepravljao 39 puta.

U razgovoru kojega je George Plimpton vodio s Hemom u svibnju 1954., a kojega u cijelosti pronalazimo na strane.ba, slavni književnik progovara i o svojim spisateljskim navikama:

"Kada radim na knjizi ili priči, pišem svako jutro skoro odmah nakon što progledam. Nema nikog ko bi me ometao, bude svježe ili hladno i ja se zagrijem dok pišem. Čitam ono što sam napisao ranije, prestavši na mjestu gdje sam znao šta će se desiti, tako da od toga ponovo krenem. Potom pišem i prekidam opet na mjestu na kojem znam šta će se sljedeće desiti, tu se zaustavim i pokušam preživjeti do narednog dana kada navalim ponovo.

Počinjem otprilike u šest ujutro i mogu da radim sve do podneva ili da prekinem prije. Kada se zaustavim, budem prazan, ali u isto vrijeme i ispunjen, kao kada vodiš ljubav s nekim koga voliš. Ništa te ne može povrijediti, ništa se ne može desiti, ništa znači bilo šta, sve do narednog dana kada sve to ponoviš. To čekanje narednog dana je zapravo najteže."

Razgovor je objavljen na stranicama The Paris Review, a vi ga možete pročitati u prijevodu Elvedina Nezirovića na sajtu strane.ba.

foto: Franck Vervial

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu