Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Razgovor s Damirom Pilićem

Large split
Ponedjeljak
01.09.2014.

Nedavno, prije koji tjedan, u nakladi Duriexa objavljen je roman Splitting autora Damira Pilića, danas novinara Slobodne Dalmacije (od 1994. do 2001. i Feral Tribunea).

Damir je do sad objavio psihološku monografiju Samoubojstva: oproštajna pisma (Marjan express, 1998), roman Đavo prvo pojede svoju majku (Dalmagrad, 2001), te u koautorstvu s Draženom Lalićem socio-psihološku studiju o mladim splitskim delikventima Na mladima svijet zastaje (Jesenski i Turk, 2001), monografiju Torcida: pogled iznutra (Profil, 2011), a u koautorstvu s Edom Vujevićem književno-znanstvenu studiju Dedal na iglama o splitskim apstinentima, bivšim ovisnicima o heroinu (Naklada Bošković, 2005).

Povodom izlaska romana Splitting s Damirom je razgovarala Lidija Gnjidić iz Slobodne Dalmacije. Radnja romana smještena je u Splitu, a govori o vremenu između 1989. – 1991. godine.

"Izabrao sam to vrijeme zato što je ono promijenilo i ljude i društvo. Ni jedno razdoblje, bar za moga života, nije u tako kratkom vremenu donijelo tako radikalan pomak u percepciji. Dvije-tri generacije prije toga su, od ‘45. do kraja osamdesetih, živjele u jednom vremenu, s jednim sustavom vrijednosti, a onda je u razdoblju od ‘89. do ‘91. došlo do pomaka u percepciji na način da su stvari koje su prije - općeprihvaćenim društvenim konsenzusom - bile nenormalne, lagano postajale normalne, i obrnuto. Neokonzervativizam koji je prožeo društvo - uzmimo za primjer samo ovaj referendum o ćirilici, to danas ljudima izgleda normalno, ali oni koji imaju sjećanje znaju da je to velika promjena i da je to potpuno nenormalno", kaže Damir.

Razgovor u cijelosti možete pročitati na stranicama Slobodne.

foto: Clark & Kim Kays

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu