Page arrow

Razgovor s Basarom

Large basara razgovor
Utorak
06.05.2014.

Svi znaju tko je Svetislav Basara (1953.) Čak i oni koji misle da ne znaju ubrzo skuže da zapravo znaju: a-haaaa, Fama o biciklistima, pa tak mi reci!

U rječniku bi pod 'plodonosan pisac' mogla komotno stajati fotografija višestruko nagrađivanog srpskog književnika Svetislava Basare. Pobrojati što je sve napisao zauzelo bi toliko prostora koliko u ovom trenutku zbog siromaštva nemamo. Dobro, evo ipak pet-šest naslova: Peking by Night, Ukleta zemlja, Džon B. Malković, Uspon i pad Parkinsonove bolesti, te trilogija – Mein Kampf, Dugovečnost i Gnusoba.

Drago Kovačević iz Novosti divanio je s Basarom. O Gnusobi, ali i mnogim drugim temama.

Na pitanje o primjetnom utjecaju Thomasa Bernharda, naročito u njegovim posljednjim romanima, Basara odgovara:

"Bernhard je pisac koji mi je u nekim stvarima otvorio oči. Neizmeran je njegov uticaj najpre na mene kao čoveka, a potom i na prozu koju pišem. Od njega sam naučio da je proza u obavezi da kaže apsolutno sve i da nipošto ne sme da bude sluškinja bilo kakvih kulturnih projekata, ideja, politika i ideologija, bez obzira na to koliko im je predznak pozitivan. Sve podvrgnuti sumnji i preispitivanju, uključujući, i to na prvom mestu, samog sebe, to je postupak za koji sam Bernhardu beskrajno zahvalan."

Cijeli razgovor na raspolaganju vam je ovdje.

izvor: Novosti
foto: Fernando Soares

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu