Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 8. – 14.6.2015.

Large large 2074d
Petak
05.06.2015.

Noviteti:

Proza:
1. U vječnoj borbi sa sotonom, Donald Ray Pollock (Oceanmore)
Nakon Drugoga svjetskog rata razvojačeni Willard Russell vraća se s Južnog Pacifika noseći u sebi jezive uspomene. Kad se autobus koji ga vozi u rodno zapadnovirginijsko mjesto zaustavi u zalogajnici u mjestu Meade u Ohiju, zaljubi se u konobaricu Charlotte. Stiže kući, no uskoro odlazi u Meade zaprositi Charlotte. Vjenčaju se i nakon tri godine rodi im se sin Arvin. Charlotte se poslije razboli, a Willard je po svaku cijenu želi spasiti. No kako i čime udobrovoljiti Boga da Charlotte ozdravi?

2. Moja borba I, Karl Ove Knausgård (Oceanmore)
U prvom tomu heksaloga autor bolnom iskrenošću govori o djetinjstvu, adolescenciji, obitelji, svojim pokušajima razumijevanja oca koji se naglo pretvorio od obiteljskog čovjeka kratka fitilja u razvedenog alkoholičara. Preispitujući očevu smrt on istodobno preispituje i svoju ulogu u novozasnovanoj obitelji, potpuno se otkriva i mrvi svoju egzistenciju do elementarnih dijelova te stvara jedinstvenu priču o malim i velikim borbama s kojima se svi suočavamo u životu. Kritičar The New Republica sjajno sažima doživljaj Knausgårdovog djela i piše da je to 'kao da otvoriš tuđi dnevnik i u njemu nađeš svoje vlastite tajne'.

3. Olivino nasljeđe, Alida Bremer (Fraktura)
Ovo je roman o Dalmaciji, o njezinim okusima i mirisima, o ženama i muškarcima, o Hrvatskoj koja je  i dalje podijeljena i nesretna, o privatnim povijestima koje može razotkriti samo netko tko nije uronjen u našu svakodnevicu. O životu između dva jezika i dvije države, vlastitim dilemama i snovima, zapuštenome masliniku, napuštenoj kući i starom otomanu na kojem je nekoć, opterećena svojim strahovima, Oliva po cijele dane ležala strepeći za svoje kćeri i unuke.

4. Knjiga o krilatom fratru, Dragan Pavelić (V.B.Z.)
Pod istim krovom zastupljene su s mnogo lokalnog kolorita obojena priča o neobičnom bosanskom franjevcu koja se proteže kroz historijski pregnantno i burno razdoblje 'dugoga dvadesetog stoljeća' (s njegovim globalnim i lokalnim ratovima kao cezurama) te kronika jednog pisanja – vrsta dnevnika o nastajanju ove knjige, metatekst na koji se referira podnaslov: Roman o romanu.

Publicistika:
1. Prema Novoj političkoj ekonomiji, Dag Strpić (Disput)
Kompleksnosti aktualnih svjetskih problema moguće je primjereno pristupiti samo iz dinamičke perspektive cjeline društvenih, a dijelom i humanističkih znanosti, s fokusom na 'političkome'. Od tri problemske cjeline ove knjige, prve dvije izlažu nacrt sustavnog razvijanja projekta političke teorije socijetalnih 'državno-društvenih' ciklusa i cikličkog razvoja. Čime se metodički i analitički suvremenu političku znanost usmjerava na razvojne probleme, na maksimiranje njezinih regulacijskih potencijala u smislu harmoniziranog vođenja javnih politika kao politika razvoja.

Ostalo:
1. Anticelulitna (r)evolucija, Mary Novosel (Hena com)
Autorica Mary Novosel je na pristupačan, ponekad čak i šaljiv način, uz brojne recepte i preporuke, u ovaj nezaobilazni priručnik o celulitu uključila i niz zanimljivih podataka o anatomiji, ali i brojnim faktorima koji utječu na celulit. Također su opisane i anticelulitne namirnice, recepti i dodaci prehrani, prirodni 'uradi sam', ali i tretmani koji se provode u kozmetičkim salonima i beauty klinikama. Nije izostavljen ni segment kretanja i provođenja tehnika za smanjenje stresa.

Književna događanja:

U utorak navratite do Bookse gdje će na tribini Književnost, između gostovati 'dobri duh domaće alternative' Zdenko Franjić.

Dan poslije možete ponovo svratiti do nas, ovoga puta na finale Radionice pisanja poezije koju vodi Dorta Jagić.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu