Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 15. – 21.6.2015.

Large large 2074d
Subota
13.06.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Sobe uz more, sobe u gradu, Frode Grytten (V.B.Z.)
Knjiga se sastoji od deset pripovijetki, a svaka od njih inspirirana je jednom slikom slikara Edwarda Hoppera, poznatog upravo po slikanju ljudi u naizgled običnim situacijama u različitim prostorijama: barovima, hotelskim sobama, tjeskobnim gradskim stanovima, na terasama usamljenih kuća. U slučaju ove knjige to je nit koja čvrsto veže zbirku u romaneskni oblik.

2. Doviđenja, vidimo se sutra, William Maxwell (Naklada Pelago)
Početkom 1920-tih godina, u gradiću Lincolnu u pokrajini Illinois ubijen je u svojoj staji, u zoru, jedan čovjek. Nedugo poslije, ubojica je presudio sam sebi, a njegovo je tijelo pronađeno na dnu obližnje šljunčare. Mentalna rekonstrukcija tih događaja nakon mnogo godina postaje pripovjedačev pokušaj isprike za propušteno, za odabir koji će poništiti jedno prijateljstvo i emotivno obilježiti njegov kasniji život. Iz naoko običnih događaja i "nevažnih" smrti William Maxwell gradi bravurozan roman o tuzi obiteljskih odnosa i o društvu u kojem se bliskost i otvorenost smatraju prijetnjom i slabošću, i koje određuje strah od promjene i narušavanja normi.

3. Poljskom šakom u rusku bulju, Dorota Masłowska (Hena com)
Središnji protagonist i pripovjedač je Silny, šarmantni, brbljavi i drski, hiperaktivni narkoman, koji svoje viđenje svijeta verbalizira na način blizak rap glazbi, šamarajući čitatelja slengom i vulgarizmima ispunjenim salvama riječi. Lutanje gradom, tulumarenja, drogiranje i seksualne avanture ono je čime Silny krati svoje dane dok uzaludno traga za životnim smislom koji izmiče i nedohvatan je, baš kao i Magda, cura u koju je zaljubljen, nesretno i neuzvraćeno.

4. Mračna mjesta, Gillian Flynn (Fraktura)
Libby Day bilo je sedam godina kad su joj majka i sestre stradale u ubilačkom pohodu pobjesnjelog sotonista. Jedina je preživjela noćni masakr, a na suđenju je tvrdila da je njezin petnaestogodišnji brat Ben ubojica. Kad ostane bez novca, dvadeset četiri godine poslije prisiljena je na suradnju s Kill Clubom. Članovi te neobične orga­nizacije opsjednuti su davnim ubojstvima, ali pritom uvjereni u Benovu nevinost. Uz njihovu pomoć Libby počinje potragu za istinom koja će razbuditi stare sablasti i dovesti je do šokantnih otkrića...

5. Mr. Gwyn, Alessandro Baricco (V.B.Z.)
Alessandro Baricco voli neobične likove – pomalo pomaknute osamljenike koji su odlučili slijediti svoje snove. Jasper Gwyn jedan je od takvih. Cijenjeni pisac, ćudljiv i suptilan četrdesettrogodišnjak, na prvi pogled zadovoljan svojim životom, iznenada odluči prestati pisati i nestati u očima svojih čitatelja. Potajno kreće u novi izazov: želi 'pisati portrete', ostvariti potpuno jedinstven oblik umjetničkog izričaja u kojem pojedinci nisu likovi nego priče.

6. Lica i naličja ljubavi, Andreja Malta (Studio TiM)
U zbirci kratkih priča zadarske književnice Andreje Malte upoznat ćete ih u svim njihovim aspektima. Međutim, postoji jedna neraskidiva nit koja povezuje sva njihova lica i naličja, a to je majčinstvo, kako ono ostvareno, tako i ono neostvareno ili davno izgubljeno. Jer to sićušno biće je nova nada da će sve biti bolje. Knjiga je to o ženama za žene, ali i za muškarce koji ih žele bolje upoznati.

Publicistika:
1. Klasici ostavljeni mačkama, Irena Lukšić (Disput)
U ovoj knjizi dočaran je i duhovni život mačaka u dnevnoj sobi. Prvo je objašnjeno što mačke čitaju i kako mačke čitaju knjige, potom su priložena iskustva drugih vlasnika mačaka, a na kraju se otkrivaju razne vježbe s literarnim djelima što ih mačke izvode kad ih nitko ne gleda – od sastavljanja antologije poezije iz pročitanih knjiga i izbora Miss i Mistera Klasika preko poučnih i zabavnih priloga (od kojih ne potječu svi iz mačje radionice i nisu nužno vezani uz njih) do niza dojmova nakon druženja s mačkama.

Književna događanja:

Ako se zateknete u Puli početkom tjedna, posjetite neko od događanja u sklopu ovogodišnjeg Bloomovdana. Ako ste u Zagrebu, posjetite simpozij Conjuncture – Poiesis.

U utorak u Booksi, u sklopu tribine 'Strip-tease Matka Vladanovića' gostovat će sjajan stripaš Frano Petruša.

Peto izdanje akcije Najjeftinije knjige (i ostalo) u gradu! na rasporedu je u petak u Booksi, dođite!

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu