Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 1. – 7.6.2015.

Large large 2074d
Nedjelja
31.05.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Želim biti kao drugi, Francesco Piccolo (Hena com)
Rekonstruirajući svoj životni put Francesco Piccolo piše i o široj društvenoj zajednici, sve nas podsjećajući da smo žrtve i pokusni kunići različitih, mahom nedovoljno dobro osmišljenih eksperimenata u koristoljubljem vođenim političkim kuhinjama. Autor u etapama prijeđene životne putanje registrira markacijske oznake svoga formiranja, ali osim što se fokusira na različite iskustvene odrednice od kojih se oblikuje cjelina naših bića, on ističe i razvojne etape društva kojega je neodvojivim dijelom.

2. F, Daniel Kehlmann (Fraktura)
Kada je toga poslijepodneva odveo svoja tri sina na predstavu Velikog Lindemanna i pristao na pozornici asistirati majstoru hipnoze, skeptični i neambiciozni pisac Arthur Friedland nije ni slutio da će već iste večeri isprazniti obiteljski bankovni račun, uzeti putovnicu i nestati – na 24 godine. Sada, kad im se putovi iznova spajaju, Arthur je književna zvijezda tamna sjaja, a njegovi odrasli sinovi muškarci su koji prolaze svaki kroz vlastitu krizu.

3. Tri varalice, Arthur Machen (Zagrebačka naklada)
Roman je napisan kao niz kraćih priča koje su međusobno naizgled nepovezane, a na kraju se na veoma neobičan način sklapaju u zaokruženu cjelinu. Pratimo događaje vezane uz nekoliko likova, od kojih su neki članovi društva poganskih običaja te pletu mrežu prijevara na ulicama Londona pokušavajući se domoći nestalog rimskog novčića iz doba cara Tiberija…

4. Karte, molim, Marko Dejanović (Sandorf)
Radnja ovog fantazmagoričnog romana prožetog stanovitim prigušenim egzistencijalističkim očajanjem, nekom gotovo nihilističkom sviješću o nemoći osamljenog, izmještenog subjekta da probije ili prekorači zid napuštenosti, zid koji ga odvaja od ostalih, jednako tako napuštenih, otuđenih subjekata, prožetog sviješću o neumitnim zadanostima prostora i vremena na koje smo osuđeni, odvija se u neodredivim, halucinantnim, 'izmijenjenim' stanjima svijesti, negdje na razmeđu jave, sna ili duboke kome.

5. U paukovoj mreži, Juraj Gracin (Profil)
Autor, u formi trilera, razmatra u naše doba sve aktualnije pitanje odnosa čovjeka prema prirodi, koju čovjek umnogome ugrožava u težnji k svestranoj dominaciji, često itekako pogubnoj. Tomu je suprotstavljena čista i kompetentna ekološka svijest prema općem dobru usmjerenih odabranika peteročlanog Uneskova tima, koji će, međutim, doživjeti strašnu sudbinu.

Publicistika:
1. Bela, dijete drago, Miroslav Krleža (Naklada Ljevak)
Pisma Bele i Miroslava Krleže, koja su jedno drugome slali iz europskih poštanskih ureda od Pariza do Irkutska i koja, rekao bi sam Krleža, 'nisu ljubavna u običnom smislu, kako se već takva pisma pišu, ali su mogla imati ‘ljubavni’ karakter', čitaju se kao velika životna priča, ali i kao društveni roman vremena koje i dalje traje. Stotinu pisama kronološki sabranih u ovome izdanju nije samo epistolarna rekonstrukcija romance iz ostavštine hiljada listova – pisama, razglednica, brzojava, poruka, kuverti, posjetnica – nastalih između ljeta 1918. i proljeća 1981, već u određenom smislu i krležološki obrat.

2. Novi laki komadi, Darko Milošić (Sandorf)
Autor na nepretenciozan (ne i površan), pitak (ne i plitak) i dopadljiv (ne i podilazeći) način progovara o cijelom dijapazonu društveno relevantnih tema, od onih pop-kulturalnih preko 'ozbiljnih' do onih neuralgičnih i kontroverznih. Stilski prepoznatljiv i originalan, brižljiv kad je o riječima i jeziku riječ, nenametljivo poziva čitatelja na intelektualnu avanturu. Duhovitost s mjerom, uravnotežen pristup, neuobičajeno motrište, dotjerana fraza, angažiranost s pokrićem i artikulirana argumentacija, neke su od značajki ovih eseja.

Ostalo:
1. Rođeni za trčanje, Christopher McDougall (Teledisk)
U napetoj priči nagrađivani novinar i često ozljeđivan trkač Christopher McDougall nakanio je otkriti tajne možda i najboljih svjetskih trkača - Tarahumara Indijanaca, koji mogu trčati stotine kilometara bez odmora i bez ozljeda. Svoje čitatelje McDougall vodi od znanstvenih laboratorija na Harvardu do suncem prženih dolina i ledenih vrhova širom Sjeverne Amerike, gdje stalno rastući broj ultratrkača tjera svoje tijelo do krajnjih granica i, konačno, do kulminacijske utrke u Bakrenim kanjonima gdje će najbolji američki ultratrkači odmjeriti snage s tim plemenom.

Književna događanja:

Od utorka do petka svakako pohodite barem neka od puno sjajnih književnih događanja u sklopu ovogodišnjeg izdanja Festivala europske kratke priče.

U srijedu dođite u Booksu na prvi razgovor u sklopu programa Piščev dnevnik. David Albahari ugostit će Alberta Manguela.

Dan poslije počinje konferencija Javna knjižnica koju organizira Multimedijalni institut.

U subotu možete birati između radionice Kako gubiti vrijeme na internetu Kennetha Goldsmitha i MANNifestacije kojom se obilježava 140. obljetnica rođenja Thomasa Manna.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu