Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Prijevod je kao žena?

Large prijevod je kao  ena
Srijeda
13.05.2015.
U ponedjeljak je u Zagrebu predstavljen triptih Shakespeare–Moliere–Čehov cijenjenog hrvatskog prevoditelja Vladimira Gerića, koji nam donosi dvadeset najvažnijih dramskih tekstova svih vremena. Kutijicu s tri sveska izdao je nakladnik Disput, uz poticaj Ministarstva kulture. 
Kritičar, teatrolog i dramski pisac Boris Senker istaknuo je kako nam je ovaj projekt na jednom mjestu donio presjek europske dramske književnosti kroz njezine tri reprezentativne vrste - tragediju, komediju i dramu, ali i presjek možda tri najvažnije epohe onoga što nazivamo kazalištem novovjekovlja, od renesanse naovamo.

Pomoćnik ministra kulture Vladimir Stojsavljević je istaknuo kako "Shakespeare, Moliere i Čehov nikad ne bi postali dio naše baštine bez nevjerojatnog talenta s kojim ih je Gerić preveo, 'pohrvatio', jer on nije preveo samo riječi nego i ona značenja koja te autore čine velikim dramskim autorima."
Gerić je gotovo sve prijevode radio po narudžbi hrvatskih kazališta u kojima te predstave igraju već desetljećima. Međutim, mali je broj njih tiskan. Shakespeare, primjerice, nije nikad! Ali sada u ovom izdanju dobivamo četiri njegove tragedije - Hamlet, Otelo, Kralj Lear i Koriolan.
Za svoju je prevoditeljsku djelatnost Gerić nagrađen Nagradom hrvatskog glumišta Hrvatskog društva dramskih umjetnika (2003.), Nagradom za životno djelo Društva hrvatskih književnih prevodilaca (2005.), Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo (2010.), te Nagradom Iso Velikanović za životno djelo (2013.)
Ali vrli nam je prevoditelj pomalo sklon i šovinizmu kad podsjeća na uzrečicu: "Prijevod je kao žena - ako je lijep nije vjeran, a ako je vjeran nije lijep!"
Izvor: tportal
Foto: Narrativiste

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu