Počelo suđenje Appleu

Utorak
04.06.2013.

Podsjećamo, S.A.D. je digao optužnicu protiv nekoliko velikih tvrtki zbog ilegalnog dogovaranja cijena e-knjiga. Prema optužbi, pet izdavača i Apple dogovorili su tajnu suradnju kako bi podigli cijene e-knjiga i umanjili Amazonovu moć na tržištu. Po navodnoj suradnji, izdavači su sami određivali cijenu svojih knjiga dok je prodavač Apple uzimao samo proviziju od prodaje (za razliku od Amazonovog modela u kojem prodavač Amazon otkupljuje knjige i sam određuje cijenu knjiga).

Od šest optuženih tvrtki, pet ih je pristalo na nagodbu s tužiteljstvom. To su redom izdavači HachetteSA, Harper Collins, Simon&Schuster, Macmillan i Penguin. Jedino Apple nije pristao na nagodbu te je stoga ovog tjedna počeo sudski proces.

Protiv Applea postoje jake indicije o krivnji. Osim što je ostalih pet izdavača priznalo krivnju za zajednički čin, postoje i prilično jasni mailovi pokojnog Stevea Jobsa Jamesu Murdochu, vlasniku Harper Collinsa, u kojima dogovaraju suradnju. Ipak, Apple i dalje ustraje u tome da je djelovao potpuno nezavisno od ostalih.

Preostali izdavači platili su ukupno 164 milijuna dolara odštete i dobili različite vrste zabrana u tržišnom djelovanju. Ostaje nam vidjeti kako će Apple proći na sudu.

izvor: The Guardian
foto: Tania Caruso

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu