Page arrow

Pobjednici Kiklopa

Large kiklop
Nedjelja
09.12.2012.

Ovogodišnji Kiklop nagradio je najbolje knjige objavljene u razdoblju od 1. rujna 2011. do 31. kolovoza 2012. Dodjela nije donijela prevelika iznenađenja. Nagrade su uglavnom otišle autorima koji su već ranije privukli pozornost javnosti i žirija drugih nagrada.

Tako je Kiklop za prozno djelo godine otišao Zoranu Feriću za roman Kalendar Maja koji je dosad dobio nagradu Jutarnjeg Lista i nagradu Vladimir Nazor. Debitantska knjiga godine je roman Naročito ljeti Ankice Tomić, djelo ranije nagrađeno na V.B.Z.-ovom natječaju za najbolji neobjavljeni roman. Urednica godine je drugi put zaredom Irena Lukšić iz Hrvatskog filološkog društva, ranije triput nagrađena Kiklopom za biblioteku Na tragu klasika.

Pjesnička zbirka godine je Pun mjesec u Istanbulu: lica, slojevi Branka Čegeca. Knjiga eseja godine je Filozof igra nogomet: zapisi 2010-2011 Viktora Žmegača. Inozemni autor godine je Umberto Eco koji je nagradu zaslužio knjigom Praško groblje.

Slikovnica godine je Ljubav Andree Petrlik Huseinović. Najbolja knjiga za djecu i mladež je Sjeverozapadni vjetar: o vilenjacima i elementarnim bićima sjeverozapadnog dijela Medvednice pa do Samoborskog kraja Zdenka Bašića. Prijevod godine je prijevod zbirke priča Virginije Woolf Kuća duhova i druge priče za koji je zaslužna Sanja Lovrenčić.

Kiklop za životno djelo otišao je Mirku Kovaču.

izvor: Novi list
foto: Johnson Cameraface

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu