Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nova regulacija autorskih prava

Large copyright
Ponedjeljak
03.12.2012.

U siječnju 2013. u SAD-u se uvodi zakon o autorskim pravima koji će omogućiti autorima raskid ugovora s izdavačem nakon 35 godina. To znači da će ugovori potpisani 1978. (ili ranije) biti raskinuti ili obnovljeni. Zakon tako pokušava zaštititi autore koji su u mladosti za male novce prodali buduće bestselere. Uz to, toliko stari ugovori danas nisu pravedni budući da se djelo danas može distribuirati preko nekad nezamislivo velikog broja globalnih medija (i tako zaraditi mnogo više novaca). Uvođenje zakona potaknuto je slučajevima Lassieja i Supermana u kojima su kreatori tih svima poznatih likova prodali prava za mizernu svotu.

Unatoč novom zakonu, izdavači najavljuju da će iskoristiti svaku rupu u zakonu da bi se izborili za zadržavanje prava. Problem predstavljaju i posebni slučajevi: hoće li i europski autori moći raskinuti ugovor s američkim izdavačima? Imaju li i prevoditelji mogućnost preuzimanja autorskih prava na svoje prijevode? Izgleda da nas u 2013. godini očekuju brojne sudske parnice koje će dati odgovor na ova pitanja.

izvor: Melville House
foto: 917 press

Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage mandarin 16.09.2018.

Zadnji LOL

Regulacija autorskih prava na Internetu došla je do točke na kojoj se književni postmodernizam našao prije pedesetak godina.

Piše: Luka Ostojić

Književne svilarije
Homepage copyright 23.04.2015.

Treba li platiti Goebbelsu?

Nasljednici Josepha Goebbelsa tuže Random House zbog povrede autorskih prava. Random House, međutim, ne želi platiti zločincu.

Piše: Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu