Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

"Nobel za Achebea? Nema šanse!"

Large achebe
Utorak
28.05.2013.

Tisuće ožalošćenih prisustvovalo je sprovodu nigerijskog autora Chinue Achebea u njegovom rodnom gradu Ogidiju.

Achebe glasi kao jedan od najvećih afričkih pisaca i utemeljitelj afričke književnosti na engleskom jeziku. Premda je Achebe u svojim tekstovima bio izrazito kritičan prema nigerijskim vlastima, na sprovodu se pojavio i niz afričkih političara.

Nakon smrti 82-godišnjeg pisca, pojavile su se glasine da će Achebeu biti posthumno dodjeljena Nobelova nagrada za književnost. Achebeov kolega i nobelovac Wole Soyinka rekao je da su te glasine opscene i bolesne. "Prekinimo s poticanjem nade u posthumnu nagradu kad prokleto dobro znamo da Nobelova komisija ne funkcionira na taj način. Chinua zaslužuje bolje od toga da ga u grob ispraćaju jednolične i licemjerne tužaljke o nepravednom gubitku."

Dodao je i da nije pravedno nazivati Achebea i njega samog očevima afričke književnosti jer se time omalovažava cjelokupna prethodna umjetnička povijest Afrike. Naposljetku je zaključio da je "Achebe zavrijedio da ga puste na miru. I ja isto! I to odmah sad, a ne posthumno".

izvor: BBC i The Guardian
foto: START Gallery

Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage kava i knjiga2 04.04.2013.

Dr. Ostojić: kolonijalni grč

Irena boluje od česte književne boljke koju treba liječiti ne bi li stekla postkolonijalni imunitet i čitala bez prolijevanja i muljanja hrane po knjigama.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu