Page arrow

Nijemci i autorska prava

Large bundestag
Ponedjeljak
04.03.2013.

Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag prihvatio je reformu prava intelektualnog vlasništva nazvanu Lex Google. Po toj reformi, Njemačka bi naplaćivala pristojbu internetskim pretraživačima za korištenje tuđih sadržaja. Drugim riječima, svaki put kad pretraživač izbaci stranicu određenog izdavača, pretraživač bi trebao platiti određeni novac. Ova reforma (koja podsjeća na akcije hrvatskog ZAMP-a) prošla je u Bundestagu, ali vjerojatno neće proći u gornjem domu parlamenta Bundesratu gdje koalicijska vlada nema većinu. Stoga je pitanje kad će ovaj zakon biti zaista uveden. Ipak, ovakva reforma može se promatrati kao dio šire političke borbe za regulaciju Interneta.

Udruga njemačkih nakladnika pohvalila je odluku Bundestaga koja bi trebala jamčiti "jednaka prava u digitalnom svijetu". S druge strane, savezna udruga za informacijsku ekonomiju, telekomunikaciju i nove medije (BITKOM) nazvala je reformu "udarcem na internet" i "jednostavno nepotrebnim" zakonom.

izvor: Novi list
foto: fdlty

Možda će vas zanimati
Video
Homepage 30652824 1627228857313556 5476604750084440064 o 18.04.2018.

VIDEO: Panel 'Poezija i internet'

Moderatorica Marija Dejanović te panelisti Luka Kordić, Luka Ostojić i Ivana Rogar razgovarali su o utjecaju interneta na pjesnike i čitatelje.

Piše: Booksa

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu