Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nesvakidašnja književna promocija

Large harmatan
Nedjelja
26.01.2014.

Prvo je izdavač Duriex s veseljem pozvao na predstavljanje prvog romana Ivana SršenaHarmatan, te kako i priliči, naveo mjesto, vrijeme i one koji će knjigu predstaviti. Potom je u zakazano vrijeme, 23. siječnja u 20.00, na zakazanom mjestu, u zagrebačkom caffeu 'U dvorištu', promocija i otpočela.

Promocija kao i sve druge, pomislio bi čovjek: predstavljači će izreći pohvale i preporučiti štivo nazočnima, autor će za to vrijeme skromno sjediti između njih u svojoj nenametljivoj spisateljskoj obleki, netko će onda, glumac ili sam autor, pročitati ulomak iz knjige i to bi, više-manje, bilo sve.

Ovaj put nije bilo tako. Ni približno. Promociju je otvorio urednik Nenad Popović i u uvodnom govoru, kako navodi jedan od očevidaca, tportalov G. Duhaček, objasnio da 'Harmatan zapravo i nije roman, već duga pripovijetka' i da je sve to 'samo jedna reportaža'. Na red je došla Đurđa Knežević, pohvalila je 'izmaknutost teme u odnosu na hrvatsku književnost',  ali se i požalila na plošnost sporednih likova.

Daša Drndić nastavila je s prigovorima, tema je značajna, ali knjiga bi se valjala preraditi. Ponudila je i neka svoja rješenja. Vidjevši da je vrag odnio šalu za riječ se javila i Nada Gašić, te prozvala predstavljače koji gotovo ništa pozitivno nisu rekli o knjizi koju su došli promovirati i predložila da roman-pripovijetku prvo svi pročitaju, pa da se onda održi nova promocija, a što je, navodi Duhaček, pozdravljeno pljeskom od strane publike. Ipak, Drndić se nije dala smesti te je replicirala kako ima pravo na svoje mišljenje i da joj je dosta 'registra ispraznih frazetina kojima se knjige hvali, a pljuje nakon promocije', dok je Knežević dodala da i ona 'želi reći što misli'.

Je li ovo, pitamo se, primjer kako bi ubuduće trebale izgledati književne promocije? Dovedimo autore i lijepo im, iskreno i pošteno, skrešimo u brk što doista mislimo o njihovim djelima! Ljudi bi zasigurno u velikom broju hrlili na književne promocije. Nitko se više ne bi mogao žaliti na dosadu, pa ni sami pisci. Možda će od strane urednika i predstavljača čuti riječi hvale, a možda će ga i popljuvati. Nikad ne znaš.

izvor: tportal
foto: promotivni materijal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu