Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Najbolji roman u regiji

Large selimovic
Četvrtak
31.05.2012.

U Tuzli se svake godine održava manifestacija Cum grano salis, a ove godine održat će se od 6. do 9. rujna. Nagrada koja se dodjeljuje na tom događaju nagrađuje najbolji roman napisan na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Procedura odluke o nagradi sastoji se od toga da nacionalni selektori odabiru najbolje romane iz svoje države, a potom međunarodni žiri odlučuje o finalistima i pobjedniku. Ove godine u izbor je ušlo po pet romana iz BiH i Hrvatske, četiri iz Crne Gore i tri iz Srbije.

Hrvatska selektorica je Jagna Pogačnik. Budući da je Pogačnik ujedno bila i predsjednica žirija nagrade za prozu Jutarnjeg lista, ne čudi da su skoro svi odabrani romani ujedno finalisti izbora za navedenu nagradu.

Odabrani romani su Kalendar Maja Zorana Ferića, Đavli od papira Zorana Pilića, Drenje Luke Bekavca, Ovdje neće biti čuda Gorana Ferčeca, te Život bez imena Vladimira Stojsavljevića (jedina 'prinova' na listi). Jedini finalist koji nije na ovom popisu je Sanjao sam slonove Ivice Đikića koji je odabran kao roman koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu.

Žiri u sastavu Zdenko Lešić, Predrag Matvejević, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis i Irfan Horozović odlučit će o finalistima i pobjedniku.

Prošle godine odabran je roman Zavičaj, zaborav hrvatskog pisca Ludwiga Bauera.

izvor: Kulturpunkt
foto: The Advocacy Project

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu