Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Najbolji domaći fantasy autori

Large hr fantasy
Ponedjeljak
19.05.2014.

U situaciji dok vodena stihija po Bosni, Slavoniji i Srbiji nosi sve pred sobom, sve ostalo po prirodi stvari pada u drugi plan, pa tako i književnost. No, možemo u isto vrijeme i pomoći (koliko tko i kako može) i obaviti svakodnevne poslove koliko god se oni u ovom trenutku činili manje važnima.

Naš posao je dojaviti što se događa u svijetu književnosti, pa evo i prve vijesti.

Nakon SFeraKona, tportalova Gordana Kolanović porazgovarala je s Mihaelom Marijom Perković, jednom od organizatorica SFeraKona i voditeljicom žirija za nagradu SFERA.

Mihaela, kao odlična poznavateljica žanra, govori o domaćem fantasy štivu i autorima na koje valja obratiti pozornost.

"Dok se na srpskoj SF sceni povijesno-fantastični romani prodaju u nekoliko tisuća primjeraka, u Hrvatskoj još nema fantasy romana koji bi uspjehom i popularnošću bio 'hrvatski Tolkien'. Činjenica jest da autori, nesvjesni vrlo razvijene, ali ne i razvikane SF scene, vole misliti da su prvi i jedini koji pišu fantasy na domaćem tlu, no ubrzo otkriju da postoji preko stotinu autora u Lijepoj Našoj koji pišu u žanru. No oni rijetko kada posegnu za epskim fantasyjem kakav je pisao cijenjeni britanski don svjesni toga da je na međunarodnoj sceni fantasy evoluirao preko nekoliko puta otkako je Prstenova družina krenula u potragu za prstenom", kaže Marija.

Od domaćih autora izdvaja Dalibora Perkovića, našeg dobrog znanca Aleksandra Žiljka, našu autoricu Katarinu Brboru, Ivu Šakić Ristić, Ivanu Delač i druge.

Cijeli razgovor pročitajte ovdje.

izvor: T portal
foto: Michelle Hyacinth

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage 14201436145 4093298e2e z 16.06.2015.

Telepati protiv psihopata

U romanu 'Sezona kostiju' Samanthe Shannon nalazimo se u 2059. Sve se promijenilo, osim netrpeljivosti prema različitim ljudima.

Piše: Zvjezdana Balić

Kritike
Homepage arsenic janes 15.09.2014.

Čupkanje epske fantastike

Iako se Franjo Janeš u 'Čerupanju Feniksa' duhovito narugao žanrovskim obrascima fantastike, parodiji ipak nedostaje poanta.

Piše: Vladimir Arsenić

Preporuke
Homepage katarina ubiq 20.08.2014.

Tesla, vanzemaljci i sedam patuljaka

U inat krizi, četrnaesti broj UBIQ-a predstavio je bogatu regionalnu produkciju SF-a i fantastike.

Piše: Katarina Brbora

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu