Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nagrada 'Ranko' za Romana

Large parent child
Nedjelja
03.06.2012.

Večernji list već je 47. put održao natječaj 'Ranko Marinković' za najbolju kratku priču. O pobjedničkoj priči je odlučivao žiri u kojem su bili urednica kulture Večernjeg Bojana Radović, akademik Milivoj Solar, selektor kratke priče Tomislav Sabljak, te pisci Julijana Matanović i Ivica Prtenjača. Među više od 900 prijavljenih priča, odabrane su tri najbolje priče.

Prva nagrada, zajedno s 20.000 kuna, otišla je Romanu Simiću Bodrožiću za priču 'Na istok'. Žiri je pohvalio upotrebu tehnike unutrašnjeg monologa u pripovijedanju koje se bavi samohranom majkom, njenom kćeri i odsutnim ocem. Simić Bodrožić je, naravno, zadovoljan nagradom, a istaknuo je kako ga fascinira tema odnosa roditelja i djece budući da je svaki roditelj ujedno i dijete, tj. određen je vlastitim odgojem dok istovremeno odgaja svoje dijete.

Drugu nagradu (i 8.000 kuna) primio je Dimitrije Popović za priču 'Orhideja'. Žiri je pohvalio jednostavno i napeto pripovijedanje s iznenađujućim obratima.

Treću nagradu (i 5.000 kuna) primio je Zoran Malkoč za priču 'A zaštas čupav ovi makaronje'. Žiri je pohvalio pripovijedanje koje prikazuje kako bezazleni događaj prelazi u tragiku, čak i grotesku, a pohvaljeni su i Malkočevi provincijalizmi i neologizmi.

izvor: Večernji list
foto: drinksmachine

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu