Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Nagrada 'Iso Velikanović'

Large mrkonjic
Srijeda
29.04.2015.

Nagrada Iso Velikanović, koja nosi ime po poznatom hrvatskom prevoditelju, dodjeljuje se svake godine za najbolji prijevod godine i za životno djelo.

Isu za životno djelo ove je godine dobio Zvonimir Mrkonjić. Prvu zbirku vlastite poezije Gdje je što Mrkonjić je objavio 1962., a već godinu dana kasnije objavljene su mu prve dvije zbirke prevedene poezije, Renéa Chara i Henrija Michauxa.

U bogatom autorskom i prevodilačkom opusu Zvonimira Mrkonjića njegovo prevođenje vođeno je poetskim načelom kojeg je sam opisao u osvrtu na Rimbaudove Iluminacije: "Nije dakle riječ o provjeri vjernosti ili nevjernosti izvorniku, nego o ispitivanju, u drugom jeziku i u jeziku drugog, mjesta nastanka teksta koji više nije (u ovom slučaju) Rimbaudov, a još nije ni prevodiočev." 

Najbolji prijevod 2014. godine djelo je Vande Mikšić koja je s francuskog prevela remek djelo Život način uporabe autora Georgesa Pereca. U obrazloženju se hvali rad prevoditeljice "koja se dosljedno samozatajno upliće u gusto tkanje toga protejskog djela i jednako ga virtuozno i nadahnuto, bez ikakvih šavova, pretače u materinski idiom. Vlastitom odsutnom prisutnošću galeriji Perecovih likova domeće još jedan: prevoditelja kao pravoga renesansnog čovjeka: teoretičara, pjesnika, knjigobrižnika i prenositelja znanja."

O nagradi je odlučivalo povjerenstvo u sastavu: Tatjana Jukić (predsjednica), Truda Stamać, Iva Grgić Maroević, Krešimir Nemec, Ivana Vidović Bolt, Irena Lukšić i Vlatka Valentić.

Čestitamo!

info: Ministarstvo kulture
foto: Z. Mrkonjić (Ministarstvo kulture)
foto: 

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage disi kroz masku 05.05.2013.

KRITIKA 181: Vanda Mikšić

Autorica se često služi eliptičnim konstrukcijama čime čitaocu/čitateljki ostavlja velik prostor za domaštavanje, za rad imaginacije i intelekta.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu