Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nagodba Googlea i izdavača

Large google
Četvrtak
04.10.2012.

Google je prije sedam godina pokrenuo Google Library Project kojim je pokušao katalogizirati knjige iz najvećih svjetskih knjižnica. Međutim, Američka udruga izdavača (AAP) smjesta je odlučila tužiti Google zbog kršenja autorskih prava. Problem je predstavljala činjenica što je Google bez dopuštenja omogućavao djelomični pregled sadržaja knjiga. Nakon sedam godina sporova, Google i AAP sklopili su nagodbu po kojoj Google i dalje može nastaviti s projektom. Uvjeti nagodbe nisu objavljeni, ali poznato je da će pojedini izdavači moći ukloniti svoje knjige i časopise iz projekta ukoliko to žele.

Paul Aiken, izvršni direktor američke Udruge autora, istaknuo je kako ova nagodba nije riješila problem kršenja autorskih prava te da američki pisci stoga neće odustati od tužbe protiv Googlea. Uz to, valja dodati da američki sud nije obvezan pristati na uvjete nagodbe.

izvor: GalleyCat
foto: keso

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu