Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Knjižnice bez novih knjiga

Large birmingham library
Utorak
18.08.2015.
Posjet malim, lokalnim knjižnicama uglavnom nam se čini kao normalna, svakodnevna pojava. Međutim, u duhu recentnih događanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, možemo vidjeti koliko smo privilegirani sustavom javnih knjižnica - i koje nam opasnosti prijete u bliskoj ili daljoj budućnosti. 

Knjižnice u Birminghamu nedavno su poslale obavijest svojim članovima da zbog javnih rezova više nisu u mogućnosti kupovati nove knjige i časopise, te da mole za donacije bilo kakvih knjiga objavljenih u posljednjih 12 mjeseci. 

Gradska vijećnica Penny Holbrook potvrdila je odluku o rezanju budžeta za knjige: Moramo raditi velike rezove. Pozdravljamo svaku javnu potporu našim knjižnicama, mada ne očekujemo od građana da nadoknađuju rezove koje je vlada napravila.

Pisac Jonathan Coe oštro je napao gradsku upravu. Naime, 2013. je otvorena nova gradska knjižnica koja je koštala 180 milijuna funti, da bi se sada ispostavilo da nema novca za opskrbu knjižnice. 

CILIP, britanska organizacija koja brine za radne uvjete knjižnica i njenih djelatnika, napisala je otvoreno pismo gradskoj upravi. Vrijedi vidjeti hoće li gradska uprava ublažiti svoju odluku ili će ustrajati u sve izraženijoj britanskoj politici o smanjenju ulaganja u javne knjižnice. 

izvor: The Guardian
foto: Knjižnica u Birminghamu (Peter Broster)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu