Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna kritika u stihu

Large bad poetry
Utorak
27.11.2012.

Michiko Kakutani, književna kritičarka New York Timesa, prije nekoliko je dana napisala recenziju knjige Calvina Trillina Dogfight.

Trillinova knjiga je parodija ovogodišnjih američkih predsjedničkih izbora u stihu. Inspirirana knjigom, i Kakutani se odlučila napisati književnu kritiku Trillinovog djela u stihu. Rezultat je ova kritika u 13 strofa.

Kritika je izazvala reakciju Davida Daleya, urednika Salona. Daley se prisjetio svih drugih nekonvencionalnih poteza Michiko Kakutani kao što su kritika Dnevnika Bridget Jones iz perspektive Ally McBeal ili kritika romana Indecision iz perspektive Holdena Caufielda.

Daley nije fasciniran tim potezima i smatra da se radi o lošem intelektualnom prenemaganju. Tako i njena stihovana kritika, Daley pokazuje, pati od neuspjelih rima i prvoloptaških fora. Daley drsko primjećuje da se svaka kontroverzna kritika ove autorice pojavila neposredno prije praznika (u ovom slučaju, prije Dana zahvalnosti), vjerojatno dok je urednik na godišnjem odmoru. Daley zaključuje svoj tekst pitanjima: "Osjećaš li se nekad kao odlikašica koju nitko ne voli? Zvuči li ovo kao da Michiko Kakutani misli da je stvarno pametna, a nije?"

Premda Daley postavlja retorička pitanja, ipak bismo svi skupa trebali uzeti slobodu sami odgovoriti na njih.

izvor: New York Times i Salon
foto: quinn anya

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu