Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Izgubljeni Eliot

Large mail
Utorak
19.02.2013.

T. S. Eliot, engleski pisac i teoretičar poznat kako po svom djelu Pusta zemlja, tako i po utjecaju na nastanak mjuzikla Mačke, napisao je pismo sveučilišnom profesoru Jacobu Isaacsu 1957. godine. Nakon Isaacsove smrti 1973., pismo je (zajedno s ostalim njegovim dokumentima) donirano arhivi fakulteta Queen Mary gdje je Isaacs radio. Pismo je tako ležalo u arhivi sve do ove godine kad je otkriveno i čeka objavljivanje.

U pismu Eliot ispituje Isaacsa o svom eseju 'Shakespeare i Senekin stoicizam' iz 1927. Naime, Eliotov je izdavač odlučio objaviti novo izdanje eseja, a Eliot je u međuvremenu zaboravio pojedine detalje iz eseja pa je pitao Isaacsa za pomoć.

Dok se jedni vesele čitanju ovog Eliotovog pisma, drugi će se upitati koliko smisla ima objaviti privatnu i ne naročito značajnu raspravu između pisca i njegovog kolege. Sam Eliot mijenjao je stav o objavljivanju pisama. Tako je 1927. izjavio: "Ne volim čitati objavljene tuđe privatne korespondencije i ne želim da drugi ljudi čitaju moje." Ipak, šest godina kasnije se predomislio i izjavio: "Želimo se pismom ispovijediti nekolicini prijatelja, a nekad ne želimo imati osjećaj da to nitko osim njih neće pročitati."

izvor: BBC News
foto: Pacdog

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu