Page arrow

Gospodar Tolkiena

Large lotr
Četvrtak
29.11.2012.

Za nekoliko dana očekuje nas svjetska premijera prvog dijela filmske adaptacije Tolkienovog romana Hobit. U pozadini premijere, pak, odvija se borba oko korištenja motiva iz Tolkienovih romana.

Naime, književni izdavač HarperCollins i zaklada J.R.R. Tolkien, vlasnici autorskih prava, podignuli su tužbu protiv producentske kuće Warner Bros i kompanije Saul Zaentz Co. Tužba kaže da su optužene strane prekršile ugovor o ustupanju autorskih prava: u ugovoru, Warner Bros i Saul Zaentz Co. dobivaju pravo samo na stvaranje 'opipljive' robe, ali ne i na digitalno iskorištavanje elemenata iz romana. Problem predstavlja kockarska internetska igra Lord of the Rings: Fellowship of the Ring: Online Slot Game koja krši navedenu stavku ugovora. Optuženi se brane time da imaju pravo i na digitalno korištenje Tolkienovog imaginarnog svijeta.

Zaklada i književni izdavač tvrde da su podigli tužbu ne samo zbog novca, nego i zbog ljutitih obožavatelja Tolkiena koji vide ovu igru kao ponižavajuće svođenje Tolkienovog svijeta na običan povod za kockanje. Budući da nije došlo do nagodbe, slučaj ide na sud.

Treba dodati i da ovo nije prvi slučaj sudske borbe za autorska prava na Tolkienova djela. Od većih slučajeva, valja izdvojiti prethodni sudski spor između istih strana oko podjele profita zarađenog na filmskoj trilogiji Gospodar prstenova. Ta tužba završila je nagodbom.

izvor: Hollywood Reporter
foto: Ben Dodson

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu