Page arrow

Filipu Davidu NIN-ova nagrada

Large kuca secanja i zaborava
Ponedjeljak
19.01.2015.

Filip David dobitnik je NIN-ove nagrade za 2014. godinu. Njegovom romanu o holokaustu Kuća sećanja i zaborava žiri je dodijelio četiri glasa, jedan glas dobio je roman Sabo je stao Ota Horvata, a u najužem izboru bio je i roman Davida AlbaharijaŽivotinjsko carstvo.

Filip David rođen je 1940. u Kragujevcu, objavio je tri zbirke pripovjedaka, roman Hodočasnici neba i zemlje, dvije knjige eseja, te Knjigu pisama 1992-1995 s Mirkom Kovačem.

U obrazloženju žirija među ostalim se navodi:

"Kuća sećanja i zaborava umetnički je dosledan, precizno osmišljen i superiorno napisan roman egzistencijalne jeze. To je roman o čoveku protiv koga deluju nemerljive sile smeštene u sferi nejezika, roman koji upečatljivo preispituje smrt, zlo i sudbinu, ali i pamćenje kao silu koja sve nadilazi. U ovom skladno komponovanom romanu sreću se san i java, patnja i želja, stvarnost i mogućnost, mitsko i mistično, document i fikcija.

Sećanje je predstavljeno i kao neizbežnost i kao misija, a jezik kao mogući način da se sačuvamo od zla: 'Trebalo bi izmisliti neki novi jezik, čist, neokaljan, koji bi imao jasnoću, dubinu, snagu, koji bi bio sposoban da izrazi prava osećanja. Takav jezik, precizan i snažan, predstavljao bi najjaču odbranu od zla.'"

Filipu Davidu najiskrenije čestitke iz KK Booksa!

foto: Laguna

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu