Page arrow

Dvije su Amerike

Large fekp vizual
Utorak
21.04.2015.
Festival europske kratke priče u partnerstvu s Centrom za kreativno pisanje (CeKaPe) u povodu svog 14. izdanja (koje će se održati u Zagrebu i Rijeci od 31. svibnja do 5. lipnja 2015.) raspisuje natječaj za kratku priču.
Kultni su i svima znani stihovi Amerika nije rad i znoj, postoje Hollywood i Frankie Boy... No ta se antologijska Štulićeva slika ne proteže samo "od Aljaske do Meksika", nego i dalje preko Anda i Amazone, Kube i Kariba, do ognjene Tierre del Fuego i Rta Horn.

Prostor je to Amerika iz kojeg dolaze i o kojem pišu ovogodišnji gosti FEKP-a, prostor koji obilježava i njih i njihovo stvaralaštvo bez obzira na druge, sasvim različite geografske širine na kojima žive i stvaraju, prostor s kojim imaju poseban, često kompliciran odnos. I upravo je taj prostor, taj svijet mitova, iluzija, zabluda, rada i znoja, ostvarenih snova, najgorih noćnih mora, prostor favela i megalopolisa, ropstva i bogatstva, pampa i prerija, svijet bajkovitih bespuća, gdje igra se bejzbol i svira rock 'n' roll, gdje vladale su Marilyn Monroe i Evita Peron... odabran kao tema ovogodišnjeg FEKP-ova i CeKaPe-ova natječaja za kratku priču.
FEKP i CeKaPe pozivaju autore i autorice, kratkopričaše i kratkopričašice i sve one koji se takvima osjećaju da se jave s pričama u kojima progovaraju, pozivaju se i suprotstavljaju, dotiču i odmiču, ili na bilo koji drugi način tematiziraju Amerike i/ili ono što one za njih znače, što u njima pobuđuju, na što ih tjeraju i nagone...
Propozicije natječaja:
- na natječaj se mogu prijaviti autori/ce koji pišu na BHS-u (jezicima regije),
- prihvaćaju se samo prethodno neobjavljene priče,
- priče duljinom ne smiju prelaziti 10.000 znakova s razmacima,
- priče trebaju biti napisane na računalu spremljene u doc. ili docx. formatu (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5) te dokument mora biti priložen kao privitak na linku,
- priče se šalju isključivo preko obrasca na linku,
- drugačije poslani prilozi neće biti uzeti na razmatranje,
- natječaj je javan.
Natječaj je otvoren od 20. travnja do 10. svibnja u ponoć. Radovi pristigli nakon navedenog roka neće se uzeti na razmatranje.
Natječaj se provodi u suradnji s prijateljima FEKP-a: Centrom za kreativno pisanje, Rezidencijom za pisce i prevoditelje u Ventspilsu (Latvija) te udrugom Kurs.
Pristigle priče ulaze u konkurenciju za tri nagrade:
Prva nagrada: Dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu, Latvija (uz troškove boravka u rezidenciji u Ventspilsu, nagrada uključuje i avionsku kartu za pobjednika/icu). Termin boravka: ožujak 2016.
Druga nagrada: Dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs (nagrada uključuje putne troškove i troškove boravka u rezidenciji te plaćene režijske troškove). Termin boravka: 2016.
Treća nagrada: Pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a (nagrada uključuje smještaj i kotizaciju za trećenagrađenog autora). Termin ljetne škole: 2015.
Žiri je sastavljen od pisaca, urednika, novinara, književnih kritičara: Vladimir Arsenić, Stjepan Balent (predsjednik žirija), Saša Drach, Damir Karakaš i Diana Matulić.
Pobjednik/ca će biti proglašen na večernjem čitanju FEKP-a, u utorak 2. lipnja u 20.30 sati, u polukružnoj dvorani Teatra &TD (Zagreb, Savska 25), a pobjedničku priču autor/ica će čitati na završnoj večeri FEKP-a 5. lipnja.

info i foto: FEKP
Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 34047826 724718680985742 354378932708966400 o 30.05.2018.

'Čvrsti okviri mogu osloboditi kreativnost'

Razgovarali smo s Jan Carson, sjevernoirskom prozaisticom, gošćom ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage korana 09.06.2015.

'Naš novi val kratkih priča nema rod'

Završavamo predstavljanje mladih kratkopričaš(ic)a kroz razgovor s Koranom Serdarević.

Piše: Lina Gonan

Intervju
Homepage luiselli 04.06.2015.

Kako ovladati materinjim jezikom

Razgovarali smo s Valeriom Luiselli, mladom meksičkom autoricom s njujorškom adresom koja je gostovala na FEKP-u u Zagrebu.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage roman simic 21.05.2015.

Opaka magija kratke priče

U povodu skorog 14. Festivala europske kratke priče, razgovaramo s kreativnim direktorom i urednikom Romanom Simićem Bodrožićem.

Piše: Neven Svilar

U fokusu
Homepage fekp 13.06.2014.

Želim te, pričo!

FEKP je prošao, a ostaju nam tek slike, priče, uspomene - i kratki raport Kristine Špiranec s mjesta radnje.

Piše: Kristina Špiranec

Intervju
Homepage wieringa 12.06.2014.

Kratka priča mora biti moćna

Razgovarali smo s Tommyjem Wieringom, nizozemskom književnom zvijezdom, karizmatičnim sugovornikom i gostom FEKP-a.

Piše: Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu