Page arrow

Dodijeljen arapski Booker

Large booker
Četvrtak
07.05.2015.
Tunižanin Shukri al-Mabkhout dobio je Međunarodnu nagradu za arapsku beletristiku (International prize for Arabic fiction - IPAF). Riječ je o njegovom prvom romanu imena The Italian. Nagrada je dodijeljena na ceremoniji u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što je pomalo ironično, jer je upravo tamo prodaja knjige bila – zabranjena.
Al-Mabkhout je značajan sudionik tuniške kulture – predsjednik je Sveučilišta u Manoubi, uvaženi prevoditelj, književni kritičar te kolumnist. S prvijencem The Italian dobitnik je i nagrade za arapsku književnost.
Radnja romana smještena je u razdoblje za vrijeme i između 30-godišnje vladavine Habiba Bourguiba i 24-godišnje vladavine Zine El Abidine Ben Alija. U središtu radnje je lik nadimka 'Talijan' kroz čije životne događaje autor kritički propituje Tunis za vrijeme dvije diktature.
U intervjuu s organizatorima IPAF-a, Al-Mabkhout je rekao da su ga na pisanje romana potaknuli događaji koji su uslijedili nakon ustanaka 2010. i 2011. Kao razlog zašto o tome nije progovorio kroz kolumnu nego u obliku romana, naveo je sposobnost romana da obujmi kontradikcije, konflikte, promjene i oklijevanja, što ga je privuklo.
Shukri al-Mabkhout će ove godine objaviti i drugi roman te zbirku pjesama.
The Italian je osmi pobjednik nagrade znane i kao 'Arapski Booker', koja autoru donosi 50 000 dolara. Predsjednik IPAF-ovog žirija, palestinski pjesnik Mourid Barghouti, za roman je rekao da "briljantno oslikava nemir kako malog svijeta lika, tako i velikog svijeta nacije." Nadodao je da ova knjiga može iznenaditi mnoge arapske čitatelje koji bi na njenim stranicama mogli prepoznati aspekte društva vlastitih zemalja.

Što se tiče zabrane knjige u Emiratima, Tariq Al Khajah, vlasnik izdavačke kuće Zain Al Ma'ani, jutro nakon dodijeljene nagrade izjavio je da knjiga uopće nije bila zabranjena, već da je njezina distribucija bila malo odgođena, iako je tjedan prije autoru javljeno suprotno.

Valentina Botica

izvor: The Guardian
***

Ovaj tekst nastao je u sklopu Booksine prakse za mlade novinare.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu