Page arrow

Dobitnik 'ne-Bookera'

Large guardian
Četvrtak
18.10.2012.

Već četvrtu godinu, uz Man Booker, dodjeljuje se i nagrada Not the Booker. Uz parodiju slavnije nagrade, Guardianova nagrada Not the Booker pokušava i privući publicitet na podcijenjena djela, kao i dati veće pravo glasa čitateljima. Odluka o pobjedniku tako se donosi demokratski, uz neka ograničenja (veći udio urednika Sama Jordisona u izboru i zahtjev da svi koji glasaju prilože kratku kritiku navedenog djela).

I uz ograničenja, u finalu ove nagrade došlo je do (očekivanog) slučaja zloupotrebe prava glasa. Naime, Ewan Morrison (čija je knjiga Tales from the Mall naposljetku odnijela nagradu) poslao je mnoštvo e-mailova svojim prijateljima i poznanicima, moleći ih da glasaju za njegovu knjigu. Trud je urodio plodom, ali je i doveo Morrisona u neugodnu situaciju budući da je sporni e-mail došao i do urednika nagrade Jordisona. Jordison je ponudio Morrisonu da odustane od nagrade, ali Morrison je odbio, tvrdeći da nema ništa sporno u njegovom postupku. Naposljetku je Morrison uistinu proglašen pobjednikom nagrade, ali uz negodovanje promatrača i uz pokretanje rasprave treba li mijenjati pravila ove nagrade (ili je, predlažu neki, treba čak i ukinuti).

izvor: The Guardian
foto: reinvented

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu