Costa nagrade

Srijeda
02.01.2013.

Costa book award prestižna je nagrada koja se dodjeljuje britanskim i irskim autorima u pet kategorija.

Ove godine, u svih pet kategorija pobijedile su žene.

U kategoriji romana, pobijedila je Hilary Mantel (Bring Up The Bodies). Nagradu za debitantski roman odnijela je Francesca Segal (The Innocents). Najbolja zbirka poezije je The Overhaul autorice Kathleen Jamie. Dječja knjiga godine je Maggot Moon autorice Sally Gardner. Naposljetku, najbolja biografska knjiga godine je strip Dotter of Her Father`s Eyes. Strip govori o Luciji, kćeri Jamesa Joycea. Napisala ga je Mary Talbot, a ilustrirao njen muž Bryan Talbot. Bryan je komentirao da je ova nagrada "veliki trenutak za medij stripa" te naglasio da, općenito, "živimo u zlatno doba grafičkih romana. Danas se crta više boljih stripova nego ikad prije u povijesti medija, i postoji ogroman raspon umjetničkih stilova, žanrova i tema."

Svaka pobjednica dobila je 5.000 funti nagrade. Sva navedena djela konkurirat će za najbolju knjigu godine, a pobjednica će biti objavljena 29. siječnja. Sudeći po kladionici William Hill, uvjerljivo najveća favoritkinja je Hilary Mantel s koeficijentom 5/4.

izvor: The Guardian
foto: byronv2

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu