Page arrow

Cortázar, majstor igre

Large cortazar
Srijeda
19.03.2014.

Ove godine obilježavamo 100 godina od rođenja (i 30 godina od smrti) Julia Cortázara (1914. - 1984.), jednog od najvećih književnika svog vremena.

"Međunarodnu slavu i priznanje Cortázar je stekao upravo Školicama, prema njegovoj vlastitoj karakterizaciji kontraromanom, koji ga gotovo kanonizira i svakako svrstava među najvažnije pisce hispanskoameričkoga književnog booma. Složeno djelo koje ruši strukturu i konvencije pisanja romana, pozivajući čitatelja na sudioništvo u njegovu stvaranju, ali i na neobavezan i zaigrani stav pri čitanju, prati dvostruku potragu protagonista za izgubljenom ljubavi i autora za novim oblicima pisanja", piše Bojana Mikelenić u vrlo nadahnutom tekstu o ovom velikom Argentincu i nastavlja:

"Cortázar je uvijek smatrao književnost oblikom igre, imajući na umu da, kao što to zna svako dijete, igra može biti najozbiljnija stvar na svijetu. Upravo zato nijedna činjenica, postavljena baza ili književna dogma nije toliko sigurna da se njome ne bismo mogli poigrati. Poziv na igru dolazi već na samu početku knjige, gdje nas autor potiče na preskakanje poglavlja, čitanje slijedom koji predlaže ili nekim alternativnim, na uživanje bez zamaranja detaljima."

I to je, slažemo se, upravo ono što bi književnost mogla i morala biti, a na žalost, vrlo često to nije.

Cijeli ovaj hvalevrijedan tekst možete pročitati ovdje.

izvor: Vijenac
foto: Laura Marcello

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu