Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Charlie Hebdo i sloboda izražavanja

Large hebdo
Ponedjeljak
27.04.2015.

Šestero uglednih pisaca odlučilo je ne sudjelovati na godišnjoj dodjeli nagrada američkog PEN-a. Peter Carey, Michael Ondaatje, Francine Prose, Teju Cole, Rachel Kushner i Taiye Selasi ovime žele izraziti svoje neslaganje s odlukom PEN-a da nagradu za slobodu izražavanja dodijeli francuskom satiričkom časopisu Charlie Hebdo.

Peter Carey, dvostruki dobitnik Bookera, izjavio je: "Počinjeno je strašno zlodjelo, no je li to pitanje slobode izražavanja? Sve je još gore zbog očiglednog sljepila PEN-a prema kulturnoj aroganciji Francuske koja ne poštuje svoju moralnu odgovornost prema velikom dijelu vlastitog stanovništva", misleći pritom na kritike upućene francuskom časopisu da se na njihovim stranicama prečesto ismijavaju islam i prorok Muhamed.

U PEN-u drže da Charlie Hebdo nije imao namjeru vrijeđati vjernike, već se snažno suprotstaviti pokušaju manjeg broja ekstremista da ograniče slobodu riječi.

Bilo kako bilo, nagrada će biti dodijeljena, a u ime kolega primiti će je Jean-Baptiste Thoret.

izvor: Jutarnji list
foto: Emeline BROUSSARD

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu