Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Bloomovdan

Large ikona bloomsdaycro
Četvrtak
04.06.2015.
Sudbonosnog 16. lipnja 1904., mladi Irac James Joyce upoznaje Noru Barnacle – strastvenu ljubav života s kojom ostaje do smrti, a svoj epohalni roman Uliks, na kojem je radio više od desetljeća, smješta upravo u taj jedan jedini, podugačak predljetni dan u Dublinu.

U romanu Joyce opisuje život i svakodnevicu Leopolda Blooma, supruge mu Molly i mladog Stephena Dedalusa koji govore i žive život očima kakve običavamo zatvarati. Joyce kroz riječ pronosi jednostavnost, titravost i mističnost života. Svakog i bilo kojeg čovjeka. Upravo ga zato od 2011. slavimo u Hrvatskoj, odnosno od 2012. u Puli gdje iste godine uplovljava na svojoj 37-godišnjoj Odiseji.

Pula se 16. lipnja svake godine osvrće na njegovu ostavštinu upućenu svim generacijama: od najmlađih uzrasta kojima ostaju Mačak i vrag i Mačke iz Kopenhagena – kratke priče iz pisama unuku, Dublinci – epohalna zbirka priča, i naposljetku Uliks – središnji motiv proslave. 
U Puli će se održati izložba o Joyceovoj filmskoj strani pod nazivom Joyce fura svoj film, a njoj uz bok idu vrtićki mališani koji dramatiziraju Mačka i vraga. U mali jubilej po drugi puta su uključeni pulski srednjoškolski umjetnici spremni oslikati Joyceov kratki modernistički život u Puli i izložiti ga u Gradskoj knjižnici. Njima se pridružuju dvojica turskih srednjoškolaca iz internata za nadarene i talentirane kao mladi koordinatori čitanja Joycea u prirodi. 
No što bi bio festival bez sretnog nepca? Bloomsday Croatia i Turistička zajednica Grada Pule okupili su istarske proizvođače sira čije će se specifične žute gastro-rukotvorine moći kušati i kupiti na sajmu prisjećanja na Joyceovu ljubav prema kozjem siru – melemu za nepce što kušao je na današnjem Nacionalnom parku Brijuni. 
Snažan okus sira ublažuje se (ili nadjačava) prigodnim festivalskim koktelima u Caffeu Uliks, gdje će pisca opjevati kantautor Luka Belani. Sljubljivanje Irske i Istre ne bi bilo ispravno bez nastupa Irish Maidena – plesne skupine irskog Istrijana prpeoznatljivog po animacijskim vještinama koje pokazuje kroz tradicionalne irske plesove. 
Tri dana književnosti, glazbe, umjetnosti i plesa u Puli, osunčanom irsko-istarskom utočištu Jamesa Joycea? 
Vidimo se na gradskim ulicama!

info i foto: Bloomovdan

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu